Gå til innhold

Norge stevnes for dårlig luftkvalitet

Onsdag kveld meldte VG at EFTAs overvåkings­organ (ESA) nå vil åpne formell sak mot Norge for brudd på EUs luft­kvalitets­­direktiv. Foru­rensnings­­nivået i Oslo og flere andre norske byer har i flere år ligget over de tillatte grense­verdiene – og langt over det som er helse­messig forsvarlig.

Britt Ann Kåstad Høiskar
Seniorforsker Britt Ann Høiskar, NILU Foto: Ingunn Trones, NILU

– Dette er ikke overraskende, uttaler seniorforsker Britt Ann K. Høiskar ved NILUs avdeling for by og industri (INBY). – EFTAs overvåkingsorgan (ESA) varslet allerede i mars om at Norge måtte iverksette nødvendige tiltak for å overholde EUs direktiv for luftkvalitet (2008/50/EC) innen to måneder. Hvis ikke kunne ESA beslutte å ta saken til EFTA-domstolen, noe de nå altså har gjort.

Bakgrunnen for stevningen er brudd på grenseverdiene for tre typer utendørs forurensning, svevestøv (PM10), nitrogendioksid (NO2) og svoveldioksid (SO2), på flere ulike steder i landet. De fleste regelbruddene skyldes for høye årsmiddelkonsentrasjoner av NO₂ i de største byene de siste fem år. I tillegg ble det påpekt at Norge manglet gode handlingsplaner som møter kravene i direktivet.

Et folkehelseproblem

Forurensningsnivåene i Norge ligger også over nivåer som anbefales ut fra et helsesynspunkt, både for NO₂ og svevestøv. I alle de store norske byene er det overskridelser av grenseverdien for årsmiddel av NO₂ fra 2008 frem til i dag som er den viktigste årsaken til regelbruddene ESA påpeker, som vist på figuren nedenfor:

Figuren viser overskridelser av grenseverdier for NO2 de siste årene. Rød linje markerer grenseverdien på 40 mikrogram per kubikkmeter luft som årsgjennomsnitt. Kilde: Miljødirektoratet (Dårlig luftkvalitet i de store byene: http://www.miljodirektoratet.no/no/Nyheter/Nyheter/2014/Mars-2014/Darlig-luftkvalitet-i-de-store-byene/)

– Det er absolutt mulig å få til en tilstrekkelig reduksjon av NO₂, forklarer Høiskar, – men dette fordrer politisk vilje til å sette inn tiltak som er direkte rettet mot de viktigste utslippskildene. I Oslo er dette tungtransport og dieselperson- og varebiler, tiltak tilpasset denne gruppen gi den største og raskeste miljøgevinsten.

Høiskar påpeker videre at akuttiltak ved episoder med høy luftforurensning ikke i tilstrekkelig grad vil bidra til å redusere årsgjennomsnittet for NO2 i norske byer. For å oppfylle kravene fra EFTA trenger vi derfor permanente tiltak som gir generell trafikkreduksjon og rask innfasing av kjøretøy med lave NOx-utslipp.

Det formelle vedtaket om at Norge saksøkes blir gjort i ESAs presidium torsdag formiddag. Det bekrefter ESAs president, Oda Helen Sletnes, overfor VG.