Ifølge Aftenposten 15. april, sier miljø- og samferdselsbyråd Guri Melby i Oslo at hun ønsker å få på plass dieselforbudet på sterkt forurensende dager allerede vinteren 2015. Men dieselbilforbudet utgjør bare en dråpe i havet, mener forskere ved NILU. Større grep må til hvis folk i hovedstadsområdet skal få puste frisk nok luft.
Hovedkilden er veitrafikk
– Hovedkilden til luftforurensningen i Oslo og Bærum er veitrafikk, forteller seniorforsker Britt Ann K. Høiskar ved NILUs avdeling for by og industri (INBY).
– Og ja, de aller største utfordringene er knyttet til NO2-nivåene som i hovedsak skriver seg fra tunge og lette dieselkjøretøy (både person- og varebiler).
En arbeidsgruppe bestående av forskere fra NILU og Transportøkonomisk institutt (TØI) og representanter fra Statens vegvesen Region Øst, Oslo kommune (Bymiljøetaten), Oslo Havn KF og Bærum kommune la i januar fram en revidert tiltaksutredning for luftkvalitet i Oslo og Bærum.
Som et ledd i arbeidet med tiltaksutredningen utførte forskerne luftkvalitetsberegninger for Oslo og Bærum kommune for NO2 (nitrogendioksid) og svevestøvtypene PM10 og PM2,5 for dagens situasjon (2013), og for framskrivning til 2020. Deretter beregnet de hva som må til for at de lovpålagte grenseverdiene ikke skal brytes i 2020.
NO2 en stor utfordring hele året
– Beregningene viser at hovedutfordringene er knyttet til de høye nivåene av NO2, forklarer Høiskar.
– og vi ser at i dag utsettes urovekkende mange mennesker for NO2-nivåer over tillatte verdier.


For å overholde de lovpålagte grenseverdiene for NO2, må utslippene reduseres med ca. 50-60 prosent. Dette fordrer langsiktige tiltak som kraftig trafikkreduksjon (i størrelsesorden 20 %) i løpet av de neste fem årene og rask innfasing av null- og lavutslippskjøretøy – en andel på minst 25 % el. og plug-in hybrid for lette biler.
– Når forbudet mot dieselkjøretøy nå får såpass stor oppmerksomhet, blir det nødvendig å minne om at for NO2 er det forurensningen gjennom hele året som er hovedproblemet. Selv total trafikkstopp noen dager i året vil ikke forandre det, sier seniorforsker Ingrid Sundvor.
– Å forby noen typer kjøretøy vil i hovedsak kun hjelpe de dagene akuttiltaket iverksettes.
Ikke glem svevestøvet
– Også andre forurensningskomponenter bidrar til den dårlige luftkvaliteten i Oslo og Bærum, sier Ingrid Sundvor.
– I 2013 ble det i Oslo målt overskridelser av døgnmiddelverdien for PM10-svevestøv for første gang på seks år, og det er noe vi selvfølgelig ikke setter pris på. Dermed er det viktig å sørge for at videre tiltak for å minske luftforurensningen i Oslo og Bærum omfatter både NO2 og svevestøv.
Det urovekkende med svevestøv er at det også har negative helsekonsekvenser for nivåer langt under grenseverdiene.
Tiltak til handlingsplanen
I tiltaksrapporten er det fremmet et forslag til handlingsplan. Denne omfatter en rekke faglig begrunnede tiltak, og ifølge Britt Ann Høiskar må de fleste av disse – helst alle – gjennomføres dersom Oslo og Bærum skal klare å overholde grenseverdiene innen 2020.
Kort oppsummert ser tiltakslisten slik ut:
- Arealtiltak, som konsentrert utbygging
- Miljødifferensierte bompenger, herunder tredobling for dieselbiler og nytt bomsnitt ved Oslos kommunegrense i nord, sør og øst
- Miljøfelt
- Lavere hastighet på alle hovedveier
- Økt frekvens på alle kollektivtrafikklinjer som krysser kommunegrensen til Oslo
- Parkeringsregulering, herunder økning av parkeringsavgiftene Piggdekkgebyret i Oslo opprettholdes som i dag
- Effektivisere og opprettholde støvdempende tiltak
- Videreføre tilskuddsordning for utskiftning til rentbrennende ovner
- Optimalisere driften av ventilasjonstårn i tunneler
- Tilrettelegge for bruk av el-varebiler
- Påvirke nasjonale myndigheter til regelverksendring for slik å øke incentiver for el-biler, hybrid-biler og kjøretøy med lave utslipp
- Arbeide for å få hjemmel for lavutslippssone
- Ulike tiltak for Oslo Havn, deriblant landstrøm til utenlandsferger
– De foreslåtte tiltakene vil samlet ha positiv effekt på alle typer luftforurensning, avslutter Britt Ann Høiskar.
– Nå er det opp til politikerne å vedta en grundig og gjennomtenkt plan for hvilke tiltak som skal innføres, og hvordan.