Prosjektdetaljer
Webside: https://citiobs.eu/
Status: Pågående
Prosjektperiode: 2025–2026
Oppdragsgiver: EU – Horisont Europa (EC/HEU)
Ansvarlig institusjon: NILU
Samarbeidspartnere: NECU – NATIONAL ECOLOGICAL CENTRE OF UKRAINE, IHE - STICHTING IHE DELFT INSTITUTE FOR WATER EDUCATION, RIVM - RIJKSINSTITUUT VOOR VOLKSGEZONDHEID EN MILIEU, UCD - UNIVERSITY COLLEGE DUBLIN, NATIONAL UNIVERSITY OF IRELAND, DUBLIN, DRAXIS ENVIRONMENTAL SA, DREVEN SRL, EUROCITIES, CREAF - CENTRO DE INVESTIGACION ECOLOGICA Y APLICACIONES FORESTALES, IAAC - INSTITUT D'ARQUITECTURA AVANCADA DE CATALUNYA, UNIVERSITEIT LEIDEN, AIRLY - AIRLY SPOLKA Z OGRANICZONA ODPOWIEDZIALNOSCIA, SECD - SECURE DIMENSIONS, AS - AIRSENTINELS
CitiObs-prosjektet ønsker å endre forvaltningen av bymiljøer, ved å gi folk mulighet til å bidra aktivt med innsamling av miljødata og forvaltning av miljøet der de bor. Målet med prosjektet er å styrke og utvide bruken av såkalte «Citizen Observatories» (COs), som et verktøy for å gjøre byene våre mer bærekraftige, robuste og inkluderende. Ved å kombinere data fra innbyggerne med avanserte målesystemer, vil CitiObs bygge bro mellom lokale tiltak og nasjonale og globale miljømål, som for eksempel EUs Green Deal.
Prosjektet tar for seg behovet for innovative og inkluderende tilnærminger for å løse urbane miljøutfordringer som luftforurensning og klimaendringer. Ved å utnytte rimelige sensorer og bærbare målesystemer gir CitiObs ulike grupper i samfunnet mulighet til å overvåke viktige miljøparametere, samtidig som de bidrar aktivt til politikkutforming og lokale beslutningsprosesser.
CitiObs benytter samskaping som metode. Prosjektet samarbeider tett med fem «Frontrunner cases», 30 «Alliance cases», og 50 «Fellow» cases for å utvikle, teste og skalere opp verktøy og metoder. Denne tilnærmingen sikrer at CO-er blir tilpasset ulike samfunnsmessige og politiske kontekster, samtidig som den fremmer både horisontale og vertikale styringsmodeller. Aktiviteter som workshops for å kartlegge behov og bidra til kapasitetsbygging, samt strategiske kampanjer sikrer bred deltakelse fra interessenter – fra lokale borgere i byene til beslutningstakere i EU.
Prosjektet skal bl.a. utvikle en omfattende kunnskapsplattform pluss en «CitiObs-kokebok». Disse vil fungere som ressurser for byer over hele verden når de skal etablere eller videreutvikle sine egne Citizen Observatories. Ved å formalisere rollen til innbyggergenererte miljødata i miljøforvaltning, legitimerer CitiObs ikke bare disse bidragene, men løfter også fram enkeltpersoners og samfunns rolle i arbeidet for en bærekraftig urban fremtid.
Gjennom samarbeid, innovasjon og samfunnsengasjement ser CitiObs for seg en fremtid der byer ikke bare er mer motstandsdyktige og bærekraftige. De er også sterkt preget av innbyggernes kollektive innspill og ambisjoner.