Gå til innhold

European Citizen Science

Prosjekt

European Citizen Science (ECS)-prosjektet har som mål å skape et inkluderende og solid fellesskap for folkeforskning som en drivkraft til samfunnsendring over hele Europa. Ved å bygge videre på tidligere initiativer som Cos4Cloud, søker prosjektet å styrke og utvide folkeforskningens rekkevidde gjennom målrettet kapasitetsbygging og bevisstgjøringsaktiviteter. En sentral del av prosjektet er etableringen av et European Citizen Science Academy og et nettverk av 28 ECS-ambassadører. Dette vil fremme samarbeid og kunnskapsdeling på tvers av ulike europeiske sammenhenger.

Med en visjon om å forene lokalsamfunn gjennom vitenskap fokuserer ECS på å styrke enkeltpersoner og organisasjoner i arbeidet med å løse samfunnsutfordringer og skape muligheter for bærekraftig utvikling. Prosjektet fremmer produksjon og deling av folkeforskningsdata, forbedrer digitale ferdigheter for FAIR-prinsippene og åpen vitenskapelig praksis, samt bidrar til europeisk politikkutforming. Ved å videreutvikle European Citizen Science Platform gjennom samskaping, styrker ECS sin rolle som en samlende ressurs for aktører over hele Europa.

ECS er forpliktet til å fremme inkludering og mangfold, slik at folkeforskning blir en hovedstrategi for å møte samfunnsutfordringer. Gjennom utvikling av gratis opplæringsprogrammer og aktiv påvirkning bidrar ikke prosjektet bare til kapasitetsbygging, men synliggjør også hvordan folkeforskning kan bidra til å drive frem endring innen forskning, samfunn og økonomi. Ved å mobilisere lokalsamfunn, styrke ferdigheter og drive innovasjon, baner ECS vei for et mer inkluderende og bærekraftig Europa. Her fungerer folkeforskning som et kraftfullt verktøy for å møte dagens utfordringer og forme en bedre fremtid.

NatureScape – Forbedring av Urban Bærekraft for Miljøkvalitet og Menneskelig Velvære gjennom Transformasjonslabber for Naturbaserte Løsninger

Prosjekt

Oversikt NatureScape tar sikte på å transformere urbane områder til modeller av bærekraft og motstandsdyktighet ved å integrere naturbaserte løsninger (NBS). Prosjektet fokuserer på de kritiske post-implementeringsfasene av NBS for å møte omfattende urbane miljøbehov, øke biodiversitet, klimamotstandsdyktighet, helse og velvære.

Mål NatureScape har som mål å forfine og forbedre implementeringen og integreringen av NBS innen urbane planleggingsrammer. Prosjektets nøkkelmål inkluderer:

  • Utvikling av omfattende indikatorer for å evaluere NBS-funksjonalitet og -innvirkning.
  • Etablering av NBS Transformasjonslabber (T-Lab) som sentre for innovasjon og samfunnsengasjement.
  • Gjennomføring av detaljerte analyser for å avdekke synergier og avveininger forbundet med NBS.
  • Samling av lærdommer og beste praksiser fra T-Labs for å veilede fremtidige NBS-initiativer.
  • Opprette handlingsorienterte verktøy og retningslinjer for å integrere NBS i urban planlegging og styring.

Demonstrasjonsbyer NatureScape vil implementere sine innovative tilnærminger i syv distinkte europeiske byer, valgt for deres unike miljømessige og urbane egenskaper:

  • Oslo, Norge
  • Dublin, Irland
  • Riga, Latvia
  • Milano, Italia
  • Lisboa, Portugal
  • Lublin, Polen
  • St. Gallen, Sveits

Nøkkeltilnærminger og verktøy Prosjektet benytter seg av en rekke innovative metoder og digitale verktøy for å oppnå sine mål:

  • Samfunnsengasjement fasilitert gjennom borgerforskning og geobaserte plattformer (PPGIS), som sikrer bred involvering av interessenter.
  • Miljøstyringsmodeller rettet mot å forbedre fleksibiliteten og effektiviteten av urban NBS-forvaltning.
  • Et sofistikert rammeverk for overvåking og effektvurdering for å optimalisere NBS-synergier og dempe avveininger.
  • Årsaksslyngediagrammer for å visualisere og analysere komplekse interaksjoner innen NBS-økosystemer, som bistår i strategiske intervensjoner og forståelse av dynamisk tilbakemelding.
  • Utfordringsbaserte metoder og nexus-tilnærming for å fremme dynamisk, tilpasningsdyktig og omfattende urban planlegging.

Konsortium NatureScape-konsortiet består av syv ledende forskningsinstitusjoner og byplanleggingsorganer fra hele Europa, og bringer med seg mangfoldig ekspertise for å sikre en tverrfaglig tilnærming til urban bærekraft.

Partnere: Øst-Sveits Universitet for anvendte vitenskaper, Sveits; University College Dublin, Irland; Politecnico di Milano, Italia; Lisboa E-Nova - Energibyrå og Miljøbyrå i Lisboa, Portugal; Universitetet for Livsvitenskaper i Lublin, Polen; Nodibinajums Baltisk Studiesenter, Latvia

ETC Human health and the environment

Prosjekt

The European Topic Centre on Human Health and the Environment (ETC HE) is a Consortium of 10 partners with expertise in air quality, air pollution, industrial emissions, chemicals, noise and environmental health.

The lead institution of the ETC HE is the Environment and Climate Institute NILU (NO), supported by the German Environment Agency who acts as a scientific co-coordinator.

The ETC HE assists the European Environment Agency (EEA) in the following areas:

- Better understanding of health impacts form environment and climate pressures

- Benefits to well-being delivered by healthy environments

- Supporting policy implementation: Air quality, Air pollutant emissions, Chemicals, Environmental noise, Industrial releases

- Exploring links between environment/climate pressures and social inequalities, socio-economic dimensions

- Zero pollution ambition for a toxic free environment

- Chemical strategy for sustainability

- Just transition.

Tiltaksutredning for lokal luftkvalitet i Levanger kommune

Prosjekt

NILU har utarbeidet en tiltaksutredning del I (kartlegging) for lokal luftkvalitet i Levanger. Utredningen er gjennomført på oppdrag for Levanger kommune etter anbefaling fra Miljødirektoratet.

Tiltaksutredningen gjør rede for forurensningssituasjonen og mulige tiltak for å redusere nivået av luftforurensning innenfor kravene i forurensningsforskriften.

Tiltaksutredningen omfatter en kartlegging med utslipps- og spredningsberegninger for alle relevante kilder til PM10 og PM2,5 i 2017 og 2019. I tillegg er det utført målinger av disse komponentene gjennom hele 2021 ved en målestasjon (Kirkegata) i Levanger sentrum.

Basert på resultatene fra kartleggingen, er det foreslått en handlingsplan med fire hovedpunkter som kan bidra til å redusere forurensningsnivåene i Levanger.

Tromsø

Tiltaksutredning for Tromsø

Prosjekt

NILU og Urbanet Analyse (UA) har utarbeidet en revidert tiltaksutredning for bedre luftkvalitet i Tromsø.

Tiltaksutredningen, med handlingsplan og tiltak, skal bidra til å redusere luftforurensningen til et nivå som tilfredsstiller kravene i forurensningsforskriften.

Tiltaksutredningen omfatter en kartlegging av luftkvaliteten i Tromsø ved trafikkberegninger og utslipps- og spredningsberegninger for PM10, PM2,5 og NO2 for dagens situasjon 2016 og framtidig situasjon 2023 med og uten tiltak mot svevestøv.

Basert på resultatene fra beregningene og i samarbeid med oppdragsgiver og arbeidsgruppen, er det foreslått en revidert handlings- og beredskapsplan som skal behandles politisk.