Gå til innhold
  • Send

  • Kategori

  • Sorter etter

  • Antall per side

Fant 9759 publikasjoner. Viser side 189 av 391:

Publikasjon  
År  
Kategori

Kan vi leve uten plast?

Hanssen, Linda (intervjuobjekt); Jemterud, Torkild (journalist)

2023

Kartframstilling av luftkvalitet til bruk i arealplanlegging. NILU OR

Slørdal, L.H.; Laupsa, H.; Krognes, T.; Berglen, T.F.

2007

Kartlegging av 2-4 ring PAHer og SO2 rundt FeSi-/Si-smelteverk. Passive luftmålinger rundt Finnfjord AS, oktober - desember 2014 og analyse av mikrosilikastøv. NILU rapport

Hak, C.; Halse, A.K.; Halvorsen, H.L.

NILU har på oppdrag fra 8 norske bedrifter innenfor FeSi-/Si-industrien utført passive luftmålinger av SO2 og PAH rundt Finnfjord AS FeSi-smelteverket, samt PAH-analyser av microcilicastøvprøver fra bedriftene.
Passive månedsprøver ble tatt ved 10 prøvesteder rundt Finnfjord AS i perioden oktober-desember 2014. PAH-prøvene ble analysert for 42 PAH-forbindelser. 5-7-ring PAHer, det vil si partikkelbundne komponenter, var generelt under deteksjonsgrensen i måleperioden. Det ble ikke funnet noen signifikant samvariasjon av SO2 og PAH2-4-ring og dermed ingen signifikant påvirkning fra smelteverket for gassformige PAHer i okt-des 2014. En ekstra kilde for PAHer om vinteren var sannsynlig boligoppvarming gjennom vedfyring.
10 mikrosilikastøvprøver ble analysert for PAHer. Komponentene som ble funnet å dominere PAH-profilen av støvprøvene, var fenantren, fluoranten og dibenzofuran. Det er et ganske fast mønster som gjelder for de fleste støvprøvene som ble analysert.

2016

Kartlegging av bromerte flammehemmere og klorerte parafiner. NILU OR

Schlabach, M.; Mariussen, E.; Borgen, A.; Dye, C.; Enge, E.K.; Steinnes, E.; Green, N.; Mohn, H.

2002

Kartlegging av forurensningssituasjonen i norske byer og tettsteder med vurdering av soneinndeling og av eksisterende målenettverk. NILU OR

Tønnesen, D.; Hak, C.; Lopez-Aparicio, S.; Tarrasón, L.

Denne rapporten vurderer luftforurensningssituasjonen i norske byer og tettsteder i de siste 5 årene. Den presenterer vurderingskriteriene for en mulig revisjon av det norske soneinndeling og evaluerer eksisterende målenettverket i forhold til soneinndeling. Vurderingen tar utgangspunkt i kravene fra direktivene 2008/50/EF om «luftkvalitet og renere luft i Europa» og 2004/107/EF om «arsen, kadmium, kvikksølv, nikkel og polysykliske aromatiske hydrokarboner i luften», samt forurensningsforskriften, kapittel 7. Rapporten presenterer en del anbefalinger for videre oppdatering av målenettverket for lokal luftkvalitet i norske byer og tettsteder.

2014

Kartlegging av fremmedstoffer i vegetabiler. Bestemmelse av bly, kadmium og tinn. NILU OR

Uggerud, H.T.; Lyrån, B.

Innhold av fremmedstoffer i et utvalg av vegetabilsk mat er kartlagt i 2011. Det er stoffene bly, kadmium, tinn og bisfenol-A som inngår i undersøkelsen. Denne rapporten gir en presentasjon av resultatene og vurdering opp mot fastsatte grenseverdier. Kartleggingen er en oppfølging av tidligere undersøkelser av fremmedstoffer i mat.

2012

Kartlegging av lokal luftkvalitet i Hønefoss. Målinger 2018-2019.

Tønnesen, Dag; Skaar, Jøran Solnes; Tørnkvist, Kjersti Karlsen

NILU - Norwegian Institute for Air Research has commissioned a survey of local air quality in Hønefoss on behalf of Ringerike municipality. The survey program started in June 2018 and was completed in May 2019. The measurements were carried out to obtain the knowledge base for a new town plan in Hønefoss.

The measurement program included measurement of particulate matter and nitrogen dioxide as well as meteorological parameters such as temperature, pressure, relative humidity and wind.

The annual mean concentration of PM2.5 was below the upper, but above the lower assessment threshold. The annual mean values ÿÿof NO2 and PM10 did not exceed the lower assessment threshold. The daily mean values ÿÿof PM10 and the hourly concentrations of NO2 were below the upper, but above the lower assessment threshold.

NILU

2019

Kartlegging av miljøgifter i Alna og Akerselva. NIVA-rapport 5776-2009

Ranneklev, S.B.; Allen, I.; Enge, E.K.

2009

Kartlegging av miljøgifter i humane blodprøver fra Nord-Norge, Nord-Vest Russland og Sibir. Statlig program for forurensningsovervåking. Rapport 963/2006. TA-2184/2006

Odland, J.Ø.; Heimstad, E.S.; Sandanger, T.M.

2006

Kartlegging av miljøgifter i humane blodprøver fra Taimyr, Russland og Bodø, Norge - en pilotstudie av "nye" miljøgifter. Statlig program for forurensningsovervåking. Rapport 930/2005. TA-2103/2005

Odland, J.Ø.; Heimstad E.S.; Sandanger, T.M.

2005

Kartlegging av miljøgifter i sjøfuglegg fra Sklinna og Røst. NILU OR

Huber, S.; Nygård, T.; Warner, N.A.; Remberger, M.; Harju, M.; Uggerud, H.T.; Kaj, L.; Schlabach, M.; Hanssen, L.

I dette kartleggingsprosjektet ble analysert konsentrasjonene til en lang rekke uorganiske og organiske miljøgifter, som metaller, organotinn, polysykliske aromatiske hydrokarboner, polyklorerte bifenyler og metabolitter, klorerte parafiner, klororganiske pesticider og andre pesticider, per- og polyfluoralkylstoffer, deklorane pluss, oktaklorostyren, organofosfor flammehemmere, bromerte flammehemmere, brom- og alkylfenoler, siloksaner og ftalater i sjøfuglegg av ærfugl, toppskarv og gråmåke fra Sklinna og Røst. Totalt ble det analysert 201 forskjellige kjemiske stoffer, hvorav 53 enkel forbindelser ikke ble detektert over deteksjonsgrensen. I tillegg ble støtteparametere som stabile isotoper til ¿15N og ¿13C og fettprosent undersøkt. Formålet med studien var å kunne gi en oppdatert vurdering av forurensningssituasjonen i det norske havområdet.

2014

Kartlegging av mulige utslipp av HCB, PCB og PCDD/F til luft. En vurdering av norske silisium- og ferrosilisiumverk. NILU OR

Schlabach, M.

NILU har på oppdrag av Silisium- og ferrosilisiumindustriens forskningsforening (FFF) foretatt en vurdering av mulige utslipp av HCB, PCB og PCDD/F til luft fra silisium- og ferrosilisiumverkene i Norge.

Rapporten konkluderer med at smelteprosessene trolig ikke fører til en 'de novo' dannelse av slike klororganiske stoffer. Den oppsummerer alle gjennomførte kontrollmålingene fra smelteverkene og det kan fastslås at 'Worst case' bidragene er mellom en promille og en prosent av norsk totalutslipp og dermed ubetydelig.

2011

Kartlegging av svevestøv fra anleggsvirksomhet i Lørenskog kommune. Målinger i perioden april – august 2022.

Hak, Claudia; Lopez-Aparicio, Susana; Grythe, Henrik; Markelj, Miha; Vo, Dam Thanh; Høiskar, Britt Ann Kåstad

I et samarbeidsprosjekt med Lørenskog kommune utførte NILU en målekampanje rundt ett av boligbyggeprosjektene på Lørenskog. Formålet med målingene var å få økt kunnskap om svevestøvnivåer i omgivelsene til anleggsplasser. Målingene ble utført ved 2 steder rundt en byggeplass på Skårerbyen.
Måleresultatene viser at PM10 nivået var høyere rundt anleggsplassen enn ved en nærliggende veinær målestasjon. Observasjonene tyder på at anleggsaktivitet var årsaken. Et viktig resultat fra målekampanjen er at målinger av svevestøv med optiske målemetoder ikke anses som egnet i områder der anleggsstøv dominerer.

NILU

2023

Kartlegging av svevestøv i datasenter på Fet. Måling av PM10 og PM2,5 hos Digiplex. NILU rapport

Uggerud, H. T.

NILU fikk i oppdrag av Digiplex å kartlegge forekomsten av svevestøv i deres datasenter på Fet, Romerike. Formålet med prosjektet var å kartlegge svevestøvkonsentrasjonen (PM10og PM2,5) i korridoren og datahallene, samt å vurdere konsentrasjonene mot Folkehelseinstituttets (FHI) anbefalte faglige normer for inneklima og Arbeidstilsynets Forskrift om tiltaks-og grenseverdier. Generelt er det målt svært lave konsentrasjoner for begge partikkelfraksjonene. Alle de målte konsentrasjonene av PM2,5 ligger langt lavere enn FHIs anbefalte faglige normer for PM2,5 i inneklima. 8-timersmidlene målt for PM10 viser også et konsentrasjonsnivå langt lavere enn grenseverdien gitt av Arbeids-og sosialdepartementet i «Forskrift om Tiltaks-og Grenseverdier». Det samme gjelder for den målte konsentrasjonen av Zn sammenliknet med grenseverdien gitt i samme forskrift.

2017

Publikasjon
År
Kategori