Gå til innhold
  • Send

  • Kategori

  • Sorter etter

  • Antall per side

Fant 9758 publikasjoner. Viser side 204 av 391:

Publikasjon  
År  
Kategori

Luftkvalitet ved E6. LHLs tomt ved Jessheim. NILU OR

Tønnesen, D.

NILU - Norsk institutt for luftforskning har på oppdrag fra Aspelin Ramm Eiendom AS utført beregninger av luftforurensning ved tomt for planlagt nytt sykehus for LHL, Landsforeningen for Hjerte og Lungesyke ved Jessheim. Tomta ligger inntil E6 i området der det er planlagt nytt av- og påkjøringssystem for E6. Konsentrasjon av nitrogendioksid og svevestøv er beregnet på bakgrunn av trafikkprognoser, utslippsfaktorer for trafikk, forurensningsbidrag fra andre kilder enn vegtrafikk og meteorologiske forhold i området. Beregningsresultatene er sammenlignet med kriterier gitt i "Retningslinje for behandling av luftkvalitet i arealplanlegging" (T-1520). Beregningsresultatene er vist på kart der omfanget av Rød og Gul sone framgår. Gul sone strekker seg omtrent 80 m inn på tomta fra vegkant på E6.

2013

Luftkvalitet.

Tørseth, K.

2006

Luftkvaliteten blir bedre. Likevel jubler ikke forskerne

Platt, Stephen Matthew (intervjuobjekt); Storrønningen, Lilli (journalist)

2025

Luftkvaliteten i koronaens tid - Hva har vi observert i byene våre?

Høiskar, Britt Ann Kåstad; Grythe, Henrik; Johnsrud, Mona; Eckhardt, Sabine

2020

Luftkvalitetsberegninger for Oslo Lufthavn. NILU rapport

Tønnesen, D.; Hak, C.; Lopez-Aparicio, S.; Sousa Santos, G.; Vogt, M.; Berdal, M.; Lindholm, M.

Utslipps- og spredningsberegninger for Oslo Lufthavn i 2016 viser at de største NOX-utslippene kommer fra fly i «take-off»- modus og landingsmodus, men disse utslippene har liten innvirkning på konsentrasjonene i bakkenivå. De høyeste konsentrasjonene av NO2 forekommer inne på flyplassen og er av samme størrelse som i sentrum av middelstore norske byområder. Det største konsentrasjonsbidraget kommer fra flyene. Konsentrasjonen av partikler er i høy grad bestemt av bakgrunnskonsentrasjonen, ikke lokale utslipp fra flyplassen. Forekomst av lukt rundt flyplassen kan forklares ved utslipp av hydrokarboner, der det største utslippet kommer fra fly i taxi-modus. Forekomst av sverting på husfasader er undersøkt, og skyldes hovedsakelig svertesopp. Bruk av avisningsvæske med glykol er den mest sannsynlige årsaken til påvirkning av overflatespenning på ferskvann rundt flyplassen.

2016

Luftkvalitetsberegninger for Oslo. Faglig innspill til revidert tiltaksutredning for luftkvalitet i Oslo 2017-2020. NILU rapport

Høiskar, B. A. K.; Sundvor, I.; Grythe, H.

Etter pålegg fra Miljødirektoratet, skal Oslo kommune revidere Tiltaksutredning for luftkvalitet i Oslo og Bærum 2015-2020. I forbindelse med dette arbeidet har NILU fått i oppdrag av Oslo kommune ved Bymiljøetaten å foreta nye luftkvalitetsberegninger for å oppdatere prognosene frem mot 2020 og se på effekten av aktuelle tiltak. Resultatene fra disse beregningene presenteres i denne rapporten og vil inngå i den reviderte tiltaksutredningen som utarbeides av Oslo kommune og danne grunnlag for de tiltak som anbefales i tiltaksutredningen.

2017

Luftkvalitetsberegninger i forbindelse med etablering av Norges Varemesse på Lillestrøm. NILU OR

Tønnesen, D.; Haugsbakk, I.

Det er utført beregning av produksjon og tilhørende konsentrasjoner av NOx og PM10 for to alternative løsningeri forbindelse med etablering av Norges Varemesse på Lillestrøm.

2000

Luftkvalitetskart av NO2 og PM10 for byområdet Stavanger, Sandnes, Randaberg og Sola (Nord-Jæren). Oppsummeringsrapport. NILU OR

Denby, B.R.; Slørdal, L.H.; Vo, D.T.; Sundvor, I.

Denne rapporten beskriver og presenterer luftkvalitetskart av NO2 og PM10 som er blitt laget for området Nord-Jæren, som innbefatter kommunene Stavanger, Sandnes, Randaberg og Sola.

2013

Luftkvalitetsmålingene i Tromsø holder mål

Høiskar, Britt Ann Kåstad; Tørnkvist, Kjersti Karlsen

2018

Luftkvalitetsmålinger i Mosjøen. Svoveldioksid, svevestøv og PAH. November 2008-november 2009. NILU OR

Haugsbakk, I.

Ett års målinger av svevestøv, svoveldioksid og PAH i Mosjøen viser ingen overskridelser av grenseverdier for luftkvalitet.

2010

Luftkvalitetsmålinger i nærområdet til Finnfjord AS oktober 2011 - mai 2012. NILU OR

Hak, C.

På oppdrag fra Finnfjord AS har NILU utført målinger av SO2 og NO2 ved 15 steder i Finnfjord-området. Konsentrasjonene som ble målt månedsvis i perioden oktober 2011 - april 2012 i området rundt Finnfjorden ble vurdert i forhold til Klifs anbefalte luftkvalitetskriterier og EU grenseverdier og med hensyn til eksisterende modellresultater. Resultatene ble også sammenlignet med tilsvarende målinger utført i 1996.
Halvårsmiddelkonsentrasjonene av SO2 og NO2 er betydelig lavere enn anbefalte luftkvalitetskriterier og varierte mellom 2,2 µg/m3 og 4,0 µg/m3 for SO2, med høyeste verdier nær smelteverket. For NO2 lå halvårsmiddelet mellom 1,8 µg/m3 og 6,8 µg/m3, med høyeste konsentrasjon i Finnsnes. Noen målepunkter på Senja viste høyere konsentrasjoner av både SO2 og NO2 enn i Finnfjord-området.
Konsentrasjonsfordelingen av SO2 og NO2, som er kartlagt ut fra målingene, viser noe forskjell sammenlignet med modellresultatene, der de høyeste nivåene er forventet å opptre mellom Finnfjord AS og Gisundbrua og i retningen mot Rossfjordvatnet.

2012

Luftkvalitetsmålinger, Norske Skog Saugbrugsforeningen AS, Halden. NILU OR

Innset, B.

Norsk institutt for luftforskning (NILU) har på oppdrag fra Norske Skog, Saugbrugsforeningen AS i Halden gjennomført et måleprogram for målinger av luftkvalitet i bebygd område i nærheten av fabrikkanlegget. Bakgrunnen for forespørselen var klager fra naboer på stikkende lukt og sjenerende røyk fra fabrikken.Det var vind med moderat styrke fra fabrikken mot boligene i alle periodene med luktplager.Måleresultatene viser forhøyede VOC-konsentrasjoner i uteluft under luktepisodene i forhold til den gjennomsnittlige VOC-konsentrasjonen i måleperioden. De identifiserte enkeltkomponentene som hadde høyest konsentrasjon, var først og fremst terpener som også ble målt i utslippene i 1998. Utslipp fra Saugbrugsforeningen gir sannsynligvis det største bidraget til VOC i uteluft ved de undersøkte boligene. Målte konsentrasjoner av enkeltkomponenter av VOC ligger langt under lukttersklene for de enkelte forbindelsene. Målte gjennomsnittskonsentrasjoner av eddiksyre og maursyre var i samme størrelsesorden som konsentrasjoner det er vanlig å finne i urbane strøk. Resultatene viser forhøyede konsentrasjoner i uteluft under luktepisodene i forhold til gjennomsnittskonsentrasjonen i måleperioden. Hovedkilden til eddiksyre og maursyre er sannsynligvis utslipp fra fabrikken. Målte konsentrasjoner av maursyre ligger langt under lukttersklen mens eddiksyrekonsentrasjonene ligger i samme størrelseorden som de laveste lukterskelene som er rapportert.De høyeste timesmiddelverdiene av partikulært sulfat (SO4) var i samme størrelsesorden som maksimale døgnmiddelskonsentrasjoner NILU måler i lite forurenset område på bakgrunnsstasjonen Prestebakke. Målte timesmiddelkonsentrasjoner av svoveldioksid (SO2) var høyere enn SO2 -nivået på bakgrunnstasjonen Prestebakke. Dette tyder på at lokalt utslipp fra fabrikken gir et bidrag til SO2-forurensning i området men konsentrasjonene er lave.

2000

Publikasjon
År
Kategori