Fant 9759 publikasjoner. Viser side 257 av 391:
Finnfjord AS. Oppdaterte spredningsberegninger av utslipp til luft.
NILU har vurdert spredning av utslipp til luft fra Finnfjord AS sitt smelteverk ved Finnsnes. Bakgrunnen er oppdaterte krav fra Miljødirektoratet. Fokus i studien er på NOx, SO2 og støv/partikler. Det er utført lokale spredningsberegninger ved hjelp av modellen CONDEP. Regionale beregninger av konsentrasjoner og avsetning er utført med WRF-EMEP modellsystemet. En stor andel av forurensningen slippes ut fra tak. Dette kan gi turbulens og bygningsnedtrekk som igjen gir høye konsentrasjoner rett ved smelteverket og i umiddelbar nærhet. CONDEP-beregningene viser at for NO2 og støv/PM er norske grenseverdier overholdt. For SO2 kan overskridelse av grenseverdier oppstå opptil 500-600 m fra smelteverket. WRF-EMEP-beregningene viser liten påvirkning på regional skala. Av utslippene fra Finnfjord AS avsettes 16 % av nitrogen, 15 % av svovel og 12 % av PM innenfor det innerste gridet (105 x 105 km2). Det gis også anbefaling om målinger av SO2 og meteorologi for å tallfeste påvirkningen fra Finnfjord AS på omgivelsene.
NILU
2023
Rapporten presenterer resultatene fra målinger foretatt i Quintero-Puchuncaví regionen (Chile) for å kartlegge flyktige
organiske forbindelser (VOC). To ulike metoder ble benyttet, en kvantitativ (kanister prøvetaker / analyse med Medusa/GCMS) og en semi-kvantitativ (Tenax TA / analyse med GC-MS). NILU evaluerte resultatene av 4 forbindelser (metylkloroform, nitrobenzen, isobutan og toluen), som tidligere rapporter viste meget høye konsentrasjoner av og som har vært mye omtalt i media. NILUs måleresultater viser mye lavere konsentrasjoner, og konkluderer med at målingene som ble foretatt tidligere ikke ble riktig kalibrert. Den gjennomsnittlige konsentrasjonen av benzen var 1,0 μg/m3 i industriområder og 0,3 μg/m3 i bolig- / bakgrunnsområder, begge lavere enn internasjonale grenseverdier. Hovedforbindelsene i utslippene fra industriområdene er lette hydrokarboner, som ble påvist ved lave konsentrasjonsnivåer.
NILU
2019
2014
2020
2024
Royal Society of Chemistry (RSC)
2021
Final report. Support in development and implementation of air quality e-Reporting in West Balkan. NILU report
The Norwegian Institute for Air Research (NILU), 4sfera Innova SLU (4sfera) and EKONERG have been commissioned to develop a software solution for Air Quality e-Reporting for the West Balkan countries
The software solution has been successfully installed and training has been provided. For the reporting of air quality according to the air quality directives 2004/107/EC and 2008/50/EC, Albania, Montenegro and Serbia has used the software for reporting 2015 data to EEA.
2017
Effekten av utvalgte aminer på korrosjonen av karbonstål og kobber ble undersøkti laboratoriet og ved feltforsøk. Stål og kobberprøver ble eksponert i laboratoriet for doser som representerte en mulig 10 års maksimum eksponering for aminer i utslipp fra CO2 fangst anlegg, og til høyere doser i laboratoriet og i felt. Ingen effekt på korrosjonshastigheten for stål ble funnet ved påføring av amin i laboratoriet tilsvarende mulig 10 års maksimum eksponering, sammenlignet med blindprøver. Påføring av 700 ganger høyere doser av aminer i laboratoriet førte til anodisk beskyttelse og dermed redusert korrosjonfor stålprøver, men til oppløsning av overflaten på kobber. Den anodiske beskyttelsen besto i dannelsen av en amin-overflatefilm som beskyttet prøvene for oksidasjon ved kontakt med atmosfæren. Oppløsningen av kobber skjedde sannsynligvis på grunn av dannelsen av et kobber ¿ amin kompleks ved høy pH. En liten økning av korrosjonen ble observert i feltforsøk for prøver som ble eksponert for doser som representerte mulig 65 års maksimum eksponering for aminer. Dette kan forklares med frysepunktnedsettelse og øket våttid for prøveoverflatene ved akkumulering av amin på prøvene i sesongen(e) med frost.
2013
Final report: Air quality management feasibility study for Armenia. NILU OR
En mulighetsstudie har blitt utført for å vurdere forvaltning av luftkvalitet i Armenia for å forberede et potensielt fremtidig omfattende prosjektforslag for å etablere et luftkvalitetsprogram for landet. Studien ble gjennomført i samarbeid med lokale armenske miljømyndigheter (primært Environmental Impact Monitoring Centre - EIMC) for å evaluere eksisterende lokal overvåkingsnettverk og samarbeidende institusjoner, i tillegg til å utføre en screeningundersøkelse i Yerevan basert på passive prøvetakere. Resultatene fra studien indikerer at Armenia trenger teknisk støtte og opplæring for å etablere et omfattende luftkvalitetsprogram for landet. Anbefalinger, og et detaljert veikart presenteres som forslag for rammen til et fremtidig forslag om å etablere et vellykket luftkvalitetsprogram i Armenia.
2011
2020
2007
Final report from NMR project 'Test of a filter pack combined with a PM10 inlet'. Project number 04FOX5. IVL Report B1686
2006
2001
Final report for ESA Validation Data Centre, EVDC. NILU OR
Statusrapport for prosjektet.
2015
American Chemical Society (ACS)
2025
2020
2020