Gå til innhold
Kvinne i labfrakk i laboratorium
Foto: Ingunn Trones, NILU

NILUs helseeffektlaboratorium

NILUs Laboratorium for helserisikovurdering og in vitro human toksisitetstesting.

Helseeffektlaboratoriet er sertifisert i henhold til god laboratoriepraksis (GLP). Det er registrert i Norsk akkrediterings GLP-register under registreringsnummer GLP 012, noe som sikrer et laboratorium av høy kvalitet.

GLP-sertifisert

Vårt laboratorium er det eneste i Norge som er GLP-sertifisert for in vitro toksisitetstesting av human risiko.

Laboratoriet har utstrakt toksikologisk ekspertise, med hovedfokus på gentoksikologi- og nanotoksikologi.

Studerer toksisitet

Ved NILUs helseeffektlaboratorium studerer vi toksisitet av naturlige og menneskeskapte stoffer ved å bruke celler fra mennesker, pattedyr og fisk.

Helseeffektlaboratoriet tilbyr toksikologiske forskningstjenester med fokus på

  • DNA-skade
  • oksidativt stress
  • genmutasjoner
  • kromosomskader
  • karsinogenisitet
  • celledød

Helseeffektlaboratoriet kan undersøke potensiell toksisitet av de fleste stoffer, og har hovedfokus på

  • miljøgifter
  • partikler (PM)
  • nanomaterialer (NM).

Laboratoriet studerer også potensielt uheldige sideeffekter av nye teknologier, som for eksempel karbonfangst og lagring (CCS), for å sikre at dette ikke påvirker mennesker eller dyr negativt.

Kompetanse

Laboratoriet er partner i flere nasjonale og internasjonale forskningsprosjekter, og bidrar både med eksperimentelle studier og risikovurdering av helseskadelige stoffer.

Helseeffektaboratoriet har god kompetanse innen risikovurdering og risikoregulering, og har medlemmer i OECDs komité for forbrukersikkerhet (Scientific committee on consumer safety) (RNDr Maria Dusinska), i Vitenskapskomiteen for mat og miljø (Dr. Espen Mariussen og Dr. Elise Rundén Pran) og tre toksikologer som er Eurotox registrerte toksikologer (ERT-godkjent).

Laboratoriet bidrar spesielt i arbeidet med å bygge infrastruktur og ekspertise innen nanotoksikologifeltet, med utvikling av alternative og tilpassede teststrategier for nanomaterialer, safe-by-design, og risikokarakterisering og risikovurdering av nanomaterialer.

Prosjektportefølje

Helseeffektlaboratoriet vårt har en stor prosjektportefølje, og har siden etableringen in 2008 vært/er partner i 6 FP7 prosjekter (koordinator for NanoTEST), 6 H2020 prosjekter (koordinator for RiskGONE (2019-2023), https://riskgone.wp.nilu.no/), 3 EEA-grants, 4 EuroNanoMed prosjekter, 3 NFR prosjekter, 1 Marie Curie prosjekt og 2 Twinning prosjekter.