Gå til innhold

Få gratis luftkvalitetsvarsel rett på mobilen!

VarselLuftNå-appen gir deg beskjed om dårlig luftkvalitet
Foto: NILU

Nå går vi mot vinter og dessverre også mer luftforurensning i byene våre. Vil du ha varsel om når luftkvaliteten der du bor er dårlig? Last ned NILUs nye varslingsapp «VarselLuftNå», og få beskjed rett på mobilen – helt gratis!

Påmeldingsvinduet i appen VarselLuftNå
I påmeldingsvinduet i appen velger du hvilken by eller sted du vil få luftkvalitetsvarsel fra. Her er Bodø valgt, markert med gul bjelle. Illustrasjon: NILU

– NILUs portal «Måledata for luftkvalitet» har blitt utvidet med en ny app som varsler om dårlig luftkvalitet basert på målinger, forteller digitaliseringsdirektør Rune Ødegård.

– Appen «VarselLuftNå» henter data fra den nasjonale databasen for lokal luftkvalitet via API-et.

Velg hvor du vil ha varsel fra

Når du har lastet ned appen til mobilen din kan du velge en eller flere favorittbyer eller -tettsteder du ønsker varsel fra. Så hører du ikke mer fra appen før luftforurensningen stiger til såkalt rødt eller lilla nivå. Det vil si at luftkvaliteten er dårlig eller svært dårlig.

– Du får et samlet varsel for alle typene forurensning som måles på det valgte stedet, forklarer Kjersti Tørnkvist.

– Varselet vil i tillegg gi informasjon om hvilken komponent (f.eks. NO2 eller svevestøv) som er årsak til varselet.

Tørnkvist leder NILUs avdeling for måle- og instrumentteknologi, som jobber med drift og vedlikehold av mange av målestasjonene som står langs veier og i boligområder rundt om i Norge.

Enkel informasjon om luftkvalitet

Den nye varslingsappen er gratis, og utviklet av NILU.

Varsel fra appen "VarselLuftNå"
Slik ser varselet fra “VarselLuftNå” ut som banner på en iPhone. Illustrasjon: NILU

– NILU tilbyr denne varslingstjenesten for å gi publikum enkel tilgang til informasjon om lokal luftkvalitet. Forurenset luft kan gi eller forverre helseskader, først og fremst i luftveiene, men også hjerte- og karsykdommer, sier Tørnkvist.

Ifølge assisterende generalsekretær Hogne Skogesal i Astma- og allergiforbundet (NAAF) er den nye appen en god nyhet.

– Flere av våre medlemmer er til tider avhengige av å vite når og hvor luften er verst, slik at de kan legge opp reiserutene sine etter dette. Å kunne få varsler på mobilen er noe mange har etterspurt. Det vil utvilsomt gjøre dette enklere, og gi lungesyke en tryggere hverdag, sier han.

Last ned appen «VarselLuftNå»

Appen «VarselLuftNå» er tilgjengelig for både iPhone/iOs og Android, og er gratis å laste ned og bruke.  Du finner den i App Store for iPhone/iOs og i Google Play for Android.

Lurer du på noe om appen, har du innspill eller ønsker å melde inn et problem kan du ta kontakt med oss på e-postadressen luftkvalitet@nilu.no.

Dersom du har lastet ned appen, men skrudd av varslingene slik at den har vær inaktiv en stund kan det hende du må reaktivere den for å få nye varsler.