Gå til innhold

Efficient Recycling of E-Waste through Automated and Intelligent Resource Dataflow (REWARD)

Prosjekt

Raske teknologiske fremskritt med økende bruk av IKT har akselerert genereringen av elektronisk avfall (ee-avfall). I tillegg tar de grønne overgangsmålene under det europeiske «Grønne giv» til orde for bruk av fornybare teknologier og digital infrastruktur. Dette vil fortsette å øke etterspørselen etter kritiske råvarer, spesielt sjeldne jordartselementer.

Ineffektive avfallshåndteringssystemer er identifisert som en av de mest utfordrende barrierene i overgangen til en bærekraftig og sirkulær økonomi (CE). Mangelen på høykvalitetsdata fra ulike interessenter på nasjonalt og internasjonalt nivå, sammen med ee-avfallets heterogene natur gjør utfordringen med å regulere og støtte e-avfallshåndteringssystemer til en vanskelig oppgave for myndighetene. I tillegg har utilstrekkelig informasjon om mengde ee-avfall, mangfold av produkter og ressurskvalitet skapt flerdimensjonale ee-avfallshåndteringsutfordringer for myndigheter på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå.

Vi foreslår REWARD, en integrert informasjonsinfrastruktur som tar sikte på å systematisk identifisere gjenbrukbare og resirkulerbare materialer i ee-avfallsprodukter, og samtidig bestemme tilknyttede sosiale, miljømessige og økonomiske (SEE) dimensjoner ved sirkularitetsinngrep. I REWARD vil data om generering av ee-avfall og ee-avfallsressurser, sammen med SEE-parametere, bli lagt inn i den integrerte informasjonsinfrastrukturen for å lette automatisert datadeling og identifisere optimale resirkuleringsalternativer for ee-avfallsressurser blant ee-avfallsaktører. I tillegg gir REWARD prediktiv ressursplanlegging og politiske anbefalinger for forbedring av ee-avfallsressursgjenvinning i fremtiden.

Prosjektet REWARD tar for seg følgende tematiske prioriteringer:

  • ressurseffektive måter å dekke forbrukernes behov på
  • økt materialgjenvinning og bruk av resirkulerte materialer
  • identifisering av barrierer og løsninger for sirkulære forretningsmodeller og verdikjede

Circular Economy Resource Information System (CE-RISE)

Prosjekt

Den økende etterspørselen og begrensede tilgangen til kritiske råvarer (CRM-er) svekker evnen til raskt å ta i bruk teknologiske endringer mot grønn og bærekraftig teknologi. Det påvirker robustheten til industrier innen EU som søker å nå European Green Deal-målet for et rettferdig, nullutslipps- og digitalisert Europa.

Som svar på disse utfordringene har EU-kommisjonen som mål å minimere tapet av sekundære råvarer (SRM) og optimalisere gjenbruken på tvers av verdikjeder.

CE-RISE vil utvikle og pilotere et integrert rammeverk og et påfølgende ressursinformasjonssystem for å identifisere optimale løsninger for effektiv gjenbruk, gjenoppretting og/eller resirkulering av materialer ved å

  1. definere et sett med kriterier (RE-kriterier) for å evaluere i hvilken grad produkter og innebygde komponenter kan gjenbrukes, repareres, pusses opp og/eller resirkuleres;
  2. innlemme informasjon om RE-kriterier og materialsammensetning av produkter i det digitale produktpasset (DPP) for å muliggjøre sporbarhet av materialer i forsyningskjeden;
  3. integrere DPP med informasjon om produkters miljøavtrykk (PEF), sosioøkonomiske og miljømessige effekter (SEE) av RE-prosesser;
  4. muliggjøre konfidensiell og anonymisert informasjonsdeling mellom aktører i hele verdikjeden;
  5. tilby programvare med åpen tilgang for å spre informasjon om vurdering av RE-kriterier, PEF og SEE-effekter av produkter til alle interessenter, inkludert forbrukere og beslutningstakere.

Resultatene vil bli pilotert i fire casestudier. CE-RISE vil bidra til å gjøre det digitale skillet i samfunnet mindre ved å levere rimelige brukte IKT-enheter, og støtte tilgang til digital utdanning og jobbmuligheter. Til syvende og sist vil CE-RISE fremme et dynamisk økosystem rettet mot å forlenge bruken av materialer i økonomien og stimulere sirkulære forretningsmodeller for å redusere avfallsgenerering samtidig som gjenbruk av SRM-er optimaliseres.

Les mer om prosjektet i nyhetsartikkelen på NILU web

DOI: https://doi.org/10.3030/101092281