Gå til innhold
  • Send

  • Kategori

  • Sorter etter

  • Antall per side

Fant 9758 publikasjoner. Viser side 17 av 391:

Publikasjon  
År  
Kategori

Atmospheric mercury species in the Arctic: Measurements and modelling.

Berg, T.; Bartnicki, J.; Munthe, J.; Lattila, H.; Hrehoruk, J.; Mazur, A.

2000

PM10 elemental composition and acute respiratory health effects in European children (PEACE project).

Roemer, W.; Hoek, G.; Brunekreef, B.; Clench-Aas, J.; Forsberg, B.; Pekkanen, J.; Schutz, A.

2000

Vurdering av atmosfærisk fosforavsetning i sørøst-Norge. NIVA-rapport, 4310-2000

Oredalen, T.J.; Aas, W.

2000

Norsk klima- og ozonforskning. De første 10 år. Sluttrapport fra Forskningsprogram om klima- og ozonspørsmål (1989-1998). NILU OR

Redaktør: Geir O. Braathen.

Norge var relativt tidlig ute med et eget forskningsprogram omkring klima- og ozonspørsmål. Ved starten i 1989 var IPCC-prosessen såvidt kommet i gang. Den interdepartementale klima-utredningen ble gjort i 1989-1990 med statusbeskrivelse av norsk klimaforskning og vurdering av klimaeffekter med hovedvekt på naturgrunnlaget.

Programmet startet opp omtrent samtidig med at EU-kommisjonen begynte å støtte europeisk ozonlagsforskning. Dette var før de store europeiske stratosfærekampanjene, som startet i 1991, og omtrent samtidig med den amerikanske flykampanjen i Arktis vinteren 1988-89. Det arktiske ozonhullet hadde på det tidspunkt ikke manifestert seg, men mengden av klor og brom i stratosfæren var stigende og man fryktet at dette kunne få negative konsekvenser, slik som i Antarktis.

Målet for Forskningsprogram om klima- og ozonspørsmål var å bidra til forbedrede prognoser for fremtidig global, og hvis mulig, regional klima- og ozonlagsutvikling. Programstyret prioriterte å støtte forskning som kunne bidra til sikrere viten om de fysiske og kjemiske forhold som kan føre til endringer i klimaet eller ozonlaget. I visse tilfeller ble det gitt støtte til effektforskning, med særlig vekt på effekter av endret UV-stråling ved bakken.

Forskningsinnsatsen i programmet var tverrfaglig, og programmet bidro til at sterke forskningsmiljøer, f.eks. innen paleoklimatologi og oseanografi, samlet seg og dreiet innsatsen mot klimaforskning. Programmet har uten tvil bidratt mye til å styrke og samle norsk klima- og ozonforskning.

Programmet har også bidratt til å sette i gang og samordne norsk forskning på viktige områder, som CO2-balansen mellom atmosfære og hav i Grønlands-, Islands- og Norskehavet. Programmet har gjennomført en rekke seminarer, og dette har bidratt til å knytte forskningsmiljøene ytterligere sammen.

Etterhvert som forskningen omkring det fysiske grunnlag for klima- og ozonlagsendringer kom i god gjenge, ble det gjennomført en prioriteringsendring slik at effektforskningen i større grad ble tilgodesett. Etter 1996 ble det foretatt en fokusering av klimadelen av programmet med hovedvekt på regionale klimaendringer.

Utfordringene med forebyggelse og tilpasning til klimaforandringer står i dag sentralt på samfunnets dagsorden. Ozonlagsreduksjonen ser ut til å kunne fortsette enda i flere tiår selvom internasjonale avtaler overholdes, bl. a. på grunn av at klimaforandringene kan forsterke ozonnedbrytningen. Langsiktig satsing på klima- og ozonforskning er betimelig og nødvendig for at den politiske responsen skal kunne være kunnskapsdrevet.

2000

Målinger av svevestøv ved Norges Varemesse - Sjølyst April - juni 2000. NILU OR

Haugsbakk, I.

Det ble målt svevestøv ved Norges Varemesse på Sjølyst i Oslo i perioden 31. mars-30. juni 2000. Det ble målt overskridelser av 50 µg/m3 som døgnmiddel i 16 døgn. Nasjonalt mål er ikke overskredet før antall overskridelser er mer enn 25 på et år.

2000

Innføring i miljøvirkninger som konsekvens av energibruken. Teknisk rapport, A5171

Berg, T.; Tørseth, K.

2000

DANIDA; Environmental Information and Monitoring Programme (EIMP). Air Quality Monitoring Component. Mission 15 report. NILU OR

Sivertsen, B.; Hermansen, O.; Marsteen, L.; Dreiem, R.

The fifteenth mission to Egypt on the DANIDA EIMP programme included monitoring programme updating, QA/QC procedures, training and reporting. Air pollution episodes resulted in daily reporting procedures. Monthly and Quarterly air quality data reports were produced and presented. Training in QA/QC operations was given to the Monitoring Laboratories. Audits to the monitoring stations was performed as part of training given to the Reference Laboratory. Results were reported in Newsletters, Memos and in a paper presented at the international conference Environment '99.

2000

Preparation and certification of a reference material on PCBs in pig fat and its application in quality control in monitoring laboratories during the Belgian

Bester, K.; de Vos, P.; Le Guern, L.; Harbeck, S.; Hendrickx, F.; Kramer, G.N.; Linsinger, T.; Mertens, I.; Schimmel, H.; Sejeroe-Olsen, B.; Pauwels, J.; De Poorter, G.; Rimkus, G.G.; Schlabach, M.

2001

The Importance of Nitrogen Oxides for the Exceedance of Critical Thresholds in the Nordic Countries.

Johansson, M.; Suutari, R.; Bak, J.; Lövblad, G.; Posch, M.; Simpson, D.; Tuovinen, J. P.; Tørseth, K.

2001

Ozone measurements 1999. EMEP/CCC

Hjellbrekke, A.-G.; Solberg, S.

2001

Publikasjon
År
Kategori