Fant 9614 publikasjoner. Viser side 372 av 385:
2002
2006
2021
Utbedret E6 øst for Trondheim. Beregnet luftkvalitet 2040. NILU OR
Utbredelse av Rød og Gul sone for luftkvalitet er beregnet for ombygd E6 øst for Trondheim. Beregningene er basert på modellering av utslipp og spredning fra veg, samt estimat for bakgrunnskonsentrasjoner. Gul sone strekker seg opptil 80 m ut fra vegkant.
2015
Utbygging av etappe 1 i Bjørvika. Beregning av luftforurensning. NILU OR
Beregninger av trafikkforurensning i forbindelse med utbygging av etappe 1 i Bjørvika er utført for nitrøse gasser og svevestøv. Beregningene viser at områder med høye konsentrasjoner er begrenset til sonen mellom Ekebergtunnelen og Festningstunnelens forlengelse.
2000
Utfasing av oljefyring. Konsentrasjonsbidrag til PM10 og NO2 i Oslo. NILU OR
Astma- og Allergiforbundet og NILU - Norsk institutt for luftforskning har gjennomført en studie for å kartlegge hvilke konsekvenser utfasing av oljefyringsanlegg vil ha på lokal luftkvalitet i Oslo.
For døgnmiddelverdier av PM10 viser beregningene at økt bruk av biobrensel (pellets) vil føre til en signifikant økning av områder med døgnmiddel-konsentrasjoner over 35µg/m3, tilsvarende «Gul» sone» i Retningslinjer for behandling av luftkvalitet i arealplanlegging.
Utslippsøkningen av PM10 ved erstatning av all oljefyring med pellets er av samme størrelse som utslippsreduksjonen ved innføring av rentbrennende ovner for vedfyring i boliger (kvantifisert i framskrivingene for 2020).
2013
Utilization of meandering in a receptor-oriented solution of the line source dispersion equation. Alliance for global sustainability bookseries, 17
2010
Utredning av trafikkreduserende tiltak og effekten på NO2. NILU OR
NILU og Urbanet Analyse AS har på oppdrag fra Statens vegvesen Region Øst kartlagt effekten av ulike trafikkreduserende tiltak med hensyn til å redusere konsentrasjoner av NO2 fra biltrafikk.
2014
Utslipp og spredning av Radon-220 fra Oncoinvent, Nydalen. Underlag for utslippssøknad.
NILU har studert og vurdert utslipp til luft av radon-220 fra Oncoinvent AS i Nydalen i Oslo. Studien danner underlag for utslippssøknad. Årlig omsøkt utslipp er 70 GBq. Det største bidraget til dose/eksponering kommer fra thorondøtrene, ikke fra thoron selv. Lokale spredningsberegninger med CONCX viser at ved sterk østlig vind kan røykfanen slå ned på takterrassen på bygget hvor Oncoinvent AS har sine produksjonslokaler. Beregnet årlig dose/eksponering fra utslipp fra Oncoinvent for en person som oppholder seg 520 timer årlig på terrassen er 0,7 µSv. Beregninger med FLEXPART-wrf for et 38×20 km2 modellområde viser størst aktivitetskonsentrasjon mot nordøst og mot sørvest, det vil si nedstrøms i fremherskende vindretning. Største dose beregnes ved utslippspunktet (1 nSv time-1) og ved takterrassen.
NILU
2022
Utslipp og spredning av støv fra LKAB i Narvik
Denne rapporten presenterer spredningsberegninger som estimerer LKAB sitt bidrag til forurensningssituasjonen i Narvik. Spredningsberegningene er basert på et anslag for det samlede støvutslippet fra både punktkilder og diffuse kilder via målt støvavsetning rundt anlegget. Spredningsberegningene som er utført med partikkelmodellen Flexpart-WRF, viser ingen overskridelse av grenseverdiene for PM10 eller PM2,5 utenfor LKABs industriområde.
NILU
2023
NILU - Norsk Institutt for luftforskning har på oppdrag for Boliden Odda AS, utført sprednings- og avsetningsberegninger i forbindelse med utslipp fra sinkproduksjonsanlegget. Studien beregner luftkonsentrasjon og avsetning av svovel (forsuring) og konsentrasjon av metaller/svevestøv ved dagens sinkproduksjon og ved en planlagt utvidelse. Timesmiddel-, døgnmiddel- og årsmiddel-konsentrasjon av SO2 og PM10 er beregnet til å være innenfor grenseverdier og luftkvalitetskriterier ved dagens og utvidet produksjon. Beregningene viser mulig overskridelse av målsetningsverdien for kadmium ved en utvidelse av produksjonen. Utvidelse i produksjon gir et ytterligere bidrag til overskridelsen av tålegrensen (forsuring) i området rundt Odda. Økningen i avsetning forøvrig er beregnet å være i områder hvor tålegrensen er mer robust. Rapporten er en revisjon av NILU-rapport 3/2019.
NILU
2022
NILU - Norsk institutt for luftforskning har på oppdrag for Boliden Odda AS, utført sprednings- og avsetningsberegninger i forbindelse med utslipp fra sinkproduksjonsanlegget. Studien beregner luftkonsentrasjon og avsetning av svovel (forsuring), og konsentrasjon av metaller/svevestøv ved dagens sinkproduksjon og ved en planlagt utvidelse. Timesmiddel-, døgnmiddel- og årsmiddel-konsentrasjon av SO2 og PM10 er beregnet til å være innenfor grenseverdier og luftkvalitetskriterier ved dagens og utvidet produksjon. Beregningene viser mulig overskridelse av målsetningsverdien for kadmium ved en utvidelse av produksjonen. Utvidelse i produksjon gir et ytterligere bidrag til overskridelsen av tålegrensen (forsuring) i området rundt Odda. Økningen i avsetning forøvrig er beregnet å være i områder hvor tålegrensen er mer robust.
NILU
2019