Found 70 publications. Showing page 1 of 3:
2017
Tiltaksutredning for lokal luftkvalitet i Bergen. NILU rapport
Tiltaksutredningen, med handlingsplan og tiltak, skal bidra til å redusere luftforurensningen til et nivå som tilfredsstiller kravene i forurensningsforskriften. Tiltaksutredningen omfatter en kartlegging av luftkvaliteten i Bergen for dagens situasjon, forventet framtidig situasjon, samt vurdering av tiltak for å bedre luftkvaliteten. Det er utført trafikk- og luftkvalitetsberegninger (NO2, PM10 og PM2.5) for dagens situasjon (2015) og framtidig situasjon (2021), samt at forventet effekt av en tiltakspakke i 2021 er beregnet. Basert på resultatene fra beregningene og i samarbeid med oppdragsgiver, prosjektgruppen og referansegruppen, er det foreslått et revidert ti-punkts handlingsprogram som skal behandles politisk.
2017
Kartlegging av svevestøv i datasenter på Fet. Måling av PM10 og PM2,5 hos Digiplex. NILU rapport
NILU fikk i oppdrag av Digiplex å kartlegge forekomsten av svevestøv i deres datasenter på Fet, Romerike. Formålet med prosjektet var å kartlegge svevestøvkonsentrasjonen (PM10og PM2,5) i korridoren og datahallene, samt å vurdere konsentrasjonene mot Folkehelseinstituttets (FHI) anbefalte faglige normer for inneklima og Arbeidstilsynets Forskrift om tiltaks-og grenseverdier. Generelt er det målt svært lave konsentrasjoner for begge partikkelfraksjonene. Alle de målte konsentrasjonene av PM2,5 ligger langt lavere enn FHIs anbefalte faglige normer for PM2,5 i inneklima. 8-timersmidlene målt for PM10 viser også et konsentrasjonsnivå langt lavere enn grenseverdien gitt av Arbeids-og sosialdepartementet i «Forskrift om Tiltaks-og Grenseverdier». Det samme gjelder for den målte konsentrasjonen av Zn sammenliknet med grenseverdien gitt i samme forskrift.
2017
Målinger i Lillestrøm sentrum for utredning av hovedkilder til svevestøvforurensning. NILU rapport
Et måleprosjekt for å utrede hovedkildene til svevestøvforurensning i Lillestrøm ble gjennomført i perioden februar - april 2017. Studien var et samarbeidsprosjekt mellom Skedsmo kommune og NILU. Målinger av svevestøv (PM2.5, PM10), lysabsorpsjon av partikler (black carbon, BC) og partikkelstørrelsesfordelinger ble gjennomført i Vollaparken i Lillestrøm sentrum. En viktig kilde til svevestøv var forbrenningsprosesser, dvs. dieselmotorer og vedfyring. For PM10 er også oppvirvlet veistøv et viktig bidrag. Trafikkutslipp var den viktigste forbrenningskilden i måleperioden. Det var relativt mildt i måleperioden og stabile inversjonsepisoder ble ikke observert. Dette gjorde at bidraget fra vedfyring var lavt og høy luftforurensning på grunn av akkumulering av utslipp uteble.
2017
Oslo Citizens' Observatory. Results from the Oslo Empowerment Initiative as part of the CITI-SENSE project. NILU report
CITI-SENSE prosjektet har blitt initiert for å etablere såkalte Citizens' Observatorier i forskjellige byer i Europa. Ved å bruke forskjellige lavpris måleinstrumenter skulle folk flest bli i stand til å påvirke beslutningene som berører luftkvaliteten i deres nærområder. Som del av CITI-SENSE gjennomførte vi undersøkelser i ni europeiske byer. Denne rapporten inneholder resultatene fra aktivitetene gjennomført i Oslo Citizens' Observatoriet, aktiv i tidsrommet mellom desember 2015 og september 2016. Vi presenterer verktøy og tjenester vi brukte, innsamlede data og målinger samt brukernes vurdering av verktøyene og aktivitetene i Oslo. Vi avslutter med å presentere våre erfaringer fra aktiviteter som hadde som mål å engasjere befolkningen i miljøovervåkning.
2017
Deposition of major inorganic compounds in Norway 2012-2016. NILU report
Avsetning av svovel og nitrogenforbindelser i Norge for perioden 2012 til 2016 er beregnet ved bruk av to forskjellige metoder, en observasjonsbasert metode, mens den andre kombinerer atmosfærisk transportmodell med observasjoner. Begge metodene viser en tydelig gradient med høyest avsetning i sør og sørvest. Den kombinerte metoden har bedre romlig informasjon, spesielt for våtavsetning. For tørravsetning er det ganske store usikkerheter i estimerte verdier for begge metodene. Sammenlignet med forrige periode 2007-2011 er det en nedgang i total svovelavsetning i Norge på 9%. For totalt nitrogen er det små endringer. Sammenlignet med 1978-1982 er det henholdsvis 75% og 20% reduksjon i svovel- og nitrogenavsetningen.
2017
Monitoring of greenhouse gases and aerosols at Svalbard and Birkenes in 2016 - Annual report. NILU report
Rapporten presenterer aktiviteter og måleresultater fra klimagassovervåkingen ved Zeppelin observatoriet på Svalbard for årene 2001-2016 og klimagassmålinger og klimarelevante partikkelmålinger fra Birkenes for 2009-2016.
2017
Johan Castberg-feltet i Barentshavet. Oppdatering av OR 25/2014. NILU rapport
Miljøkonsekvensene av fremtidige utslipp til luft fra Johan Castberg-feltet i Barentshavet er vurdert. Tidligere beregninger med WRF-EMEP-modellen er benyttet. CO2, CH4 og NMVOC er vurdert utfra deres bidrag til økt drivhuseffekt (klimagasser) der Johan Castberg er et middels stort felt i norsk sammenheng. Utslipp av NOx vil gi bidrag til eutrofiering og forsuring (ved avsetning), SOX gir bidrag til forsuring. Konklusjonen er at bidraget til eutrofiering og forsuring i Nord-Norge fra Johan Castberg-feltet er ubetydelig. Økning i ozon, det vil si N120, det vil si antall dager med 8-timers løpende middelverdi av O3-konsentrasjon over 120 µg/m3, er eneste parameter der beregningene gir en viss økning, opp med 1 tilfelle fra 10. Utslipp av BC (Black Carbon) er også vurdert. Det vurderes at klimaeffekten av installasjonene på Johan Castberg vil bli liten.
2017
Screening of PFAS and Dechlorane compounds in selected Arctic top predators. NILU report
This report summarizes the findings of a screening study into the occurrence of selected perfluorinated compounds (PFCs) and dechloranes in Arctic top predators. The emerging PFCs F53 F53B, and PFBS were not detected neither in bird eggs nor in mammals. However, different dechloranes were detected in all samples.
2017
Denne rapporten presenterer databasen i ICP Materialer for perioden oktober 2014 - oktober 2015. Den inkluderer miljødata fra ICP Materialer trend-eksponeringsprogrammet for 2014 - 2015. Databasen består av meteorologiske data (T og RF) og forurensningsdata som gasskonsentrasjoner, mengde ioner i nedbør, partikkelkonsentrasjoner og mengde avsatte partikler.
2017
Grenseområdene Norge-Russland. Luft- og nedbørkvalitet kalenderåret 2016. NILU rapport
Smelteverkene i NV-Russland slipper ut store mengder svoveldioksid (SO2) og tungmetaller. Utslippene påvirker luft- og nedbørkvalitet i grenseområdene. Miljøovervåkingen viser at grenseverdier for SO2 er overholdt på Svanvik i 2016, men overskredet i Karpdalen for timemiddelverdier og døgnmiddelverdier i 2016, samt sesongmiddel vinter 2015/16. Målsettingsverdier for Ni og As er overholdt.
2017
Environmental pollutants in the terrestrial and urban environment 2016. NILU report
We analysed biological samples from the terrestrial and urban environment for various inorganic and organic contaminants in the Oslo area. A foodchain approach was used, in order to detect bioaccumulation of the different compounds. The species analysed were earthworms, fieldfare, sparrowhawk, brown rat, tawny owl and red fox. Air and soil samples were also included in the study to increase the understanding on sources and uptake of pollutants.
2017
Screening programme 2016 - Selected compounds with relevance for EU regulation. NILU report
This report summarizes the findings of a screening study into the occurrence of selected solvents, siloxanes, flame retardants, bisphenols and other PBT compounds in effluents, sewage sludge, surface water, sediments, house dust, indoor air and biota.
2017
Monitoring of environmental contaminants in air and precipitation, annual report 2016. NILU report
Denne rapport inkluderer data fra 2016 og tidstrender for programmet Langtransporterte atmosfæriske miljøgifter. Resultatene omfatter 122 organiske miljøgifter og 11 tungmetaller. De organiske miljøgiftene inkluderer regulerte persistente organiske forbindelser (POPs) og POP-lignende forbindelser som ennå ikke har blitt regulerte på internasjonal nivå.
2017
Monitoring of the atmospheric ozone layer and natural ultraviolet radiation. Annual report 2016. NILU report
Denne rapporten presenterer resultatene fra det norske måleprogrammet for totalozon og UV-
stråling. Ozonlaget har blitt målt ved tre stasjoner siden 1979: i Oslo, Tromsø/Andøya og Ny-Ålesund. UV-målinger startet i 1995. Resultatene viser at det var en signifikant ozonreduksjon over Norge i perioden 1979 til 1997. Deretter stanset en videre reduksjon og ozonverdiene stabiliserte seg på et nivå ~2% lavere enn 1979-1989 middelet. Det er imidlertid store årlige fluktuasjoner, og i 2016 var det gjennomsnittlige ozonlaget relativt tynt, spesielt i februar og mars.
2017
Luftkvalitetsberegninger for Oslo. Faglig innspill til revidert tiltaksutredning for luftkvalitet i Oslo 2017-2020. NILU rapport
Etter pålegg fra Miljødirektoratet, skal Oslo kommune revidere Tiltaksutredning for luftkvalitet i Oslo og Bærum 2015-2020. I forbindelse med dette arbeidet har NILU fått i oppdrag av Oslo kommune ved Bymiljøetaten å foreta nye luftkvalitetsberegninger for å oppdatere prognosene frem mot 2020 og se på effekten av aktuelle tiltak. Resultatene fra disse beregningene presenteres i denne rapporten og vil inngå i den reviderte tiltaksutredningen som utarbeides av Oslo kommune og danne grunnlag for de tiltak som anbefales i tiltaksutredningen.
2017
2017
PAH measurements in air and moss around selected industrial sites in Norway 2015. NILU report
On request from the Norwegian Environment Agency a pilot study of atmospheric deposition of PAH around industrial enterprises in Norway has been carried out. The participation was voluntary and 10 industries located at 10 different sites financed their own participation. The survey is based on analysis of samples of naturally growing moss collected around the enterprises during the summer of 2015. In addition, passive air samplers for collection of volatile PAH were placed around 6 of the participating enterprises. Generally, the PAH level determined in moss collected around industrial sites were considerably higher than the PAH level found in moss collected at background sites. The levels of PAHs found in the air samples was low and often at the same level as found at the closest background site, for all out of two sites, i.e. Sunndal and Kristiansand. There is no clear indication that the industry is the only source to the levels of PAHs in moss. Hence, results from this pilot study, illustrates that moss and air samples together provide a more comprehensive information regarding the spatial distribution of PAH around the industrial sites.
2017
2017
Monitoring of long-range transported air pollutants in Norway, annual Report 2016. NILU report
Denne rapporten omhandler resultater fra overvåkningsprogrammet for langtransportert forurenset luft og nedbør og atmosfæriske tilførsler i 2016 på norske bakgrunnsstasjoner. Rapporten presenterer målinger av uorganiske hovedkomponentene i luft og nedbør, partikulært karbonholdig materiale, partikkelmasse og bakkenært ozon. Konsentrasjonsnivået var generelt lavt i 2016 sammenlignet med tidligere år.
2017
Air quality in Norwegian cities in 2015. Evaluation report for NBV main results. NILU report
Beregningsverktøyet er utviklet som et samarbeid mellom NILU ¿ Norsk institutt for luftforskning og Meteorologisk institutt (MET), under ledelse av Miljødirektoratet og i samarbeid med Vegdirektoratet, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Arbeidet begynte i 2014 på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet (KLD), Samferdselsdepartementet (SD) og Helse- og omsorgsdepartementet (HOD).
Denne rapporten beskriver produktene som er tilgjengelige på web-portalen http://www.luftkvalitet-nbv.no og dokumenterer metoder og data som er benyttet i utarbeidelsen av de ulike produktene. Rapporten beskriver også kort hvordan de ulike produktene bør brukes og peker på mulige anvendelser og begrensninger. Alle data på web-portalen er åpent tilgjengelig for alle og kan lastes ned til videre bruk.
2017
2017
Oppfølgende målinger, Nationaltheatret stasjon. Innemiljø, Narvesenkiosken. NILU rapport
Målinger av innemiljø i Narvesenkiosken på Nathionaltheatret stasjon viser overholdelse av retningslinjer for relativ fuktighet og konsentrasjon av CO2. Retningslinje for temperatur er overholdt i hele måleperioden bortsett fra noen timer natten mellom 6. og 7. april. Målinger av svevestøv viser at konsentrasjonen i alle prøvene er over retningslinje for innemiljø for PM2,5.
2017