Gå til innhold

Nyhetsarkiv

Hjelp, vi skal på vinterferie!

Kjenner du til den historiske årsaken til at vi har vinterferie i Norge? Hint: Det handler om oppvarming – og penger.

NILU bidrar til ENVRI-Hub NEXT

Blant en lang rekke miljøforskningsinfrastrukturer involvert i prosjektet ENVRI-Hub NEXT finner vi også NILU og ACTRIS som partnere. Nå skal ENVRI-Hub, en startportal for å finne tverrfaglige miljøforskningsdata, løftes til et nytt og høyere nivå.

Kaldt, sol og vindstille betyr mer luftforurensning

De to første ukene av 2024 har budt på kaldt og klart vær med lite vind i store deler av landet. Dette ser ut til å fortsette fremover. Samtidig har luftforurensningen økt. Ikke uvanlig, sier seniorforsker Susana Lopez-Aparicio fra NILU.

Krigsetterlatenskaper kan fortsatt skade miljøet

79 år etter andre verdenskrig ligger enorme mengder krigsetterlatenskaper fortsatt igjen i naturen i Øst-Finnmark. Når ammunisjon, eksplosiver, batterier og annet brytes ned kan miljøgifter lekke ut og gjøre skade på miljøet.

Lara Cioni

Ny doktorgrad på NILU: Lara Cioni

6. desember forsvarte Lara Cioni avhandlingen “Human Exposure to PFAS and Other Anthropogenic Organofluorine Chemicals in Tromsø between 1986 and 2015” for sin doktorgrad i helsevitenskap ved UiT Norges arktiske universitet.

Trafikk

Net4Cities: Et nettverk for sunnere byer

Transportsektoren bidrar stort til skade på miljøet. I tillegg til å være en hovedkilde til luft- og støyforurensning, påvirker sektoren både økosystemer og menneskers helse negativt. Et nytt forskningsprosjekt, Net4Cities, skal overvåke og generere data som gjør det enklere å vurdere relaterte helseeffekter.

Elisabeth Elje PhD forelesning

Ny doktorgrad på NILU: Elisabeth Elje

6. oktober forsvarte forsker Elisabeth Elje ved NILUs avdeling for miljøkjemi og helse sin doktorgradsavhandling «Advanced lung and liver models for hazard characterization of nanomaterials».

Tykkelsen på ozonlaget over Antarktis og Arktis 12 september 2023

Ozonlaget heles sakte, men sikkert

Den internasjonale ozondagen 16. september: Ozonlaget har vært på bedringens vei siden Montréalprotokollen kom på plass i 1987. Likevel skjer det stadig ting som påvirker dette skjøre, beskyttende laget, så forskere over hele verden følger fortsatt nøye med.

NILU etablerer seg i Sverige

Fredag 1. september 2023 etablerer klima- og miljøinstituttet NILU et datterinstitutt i Sverige.  Med det går NILU fra å være norsk til å bli skandinavisk.

Sommeren er her – husk solkrem!

Et sikkert sommertegn er at avisene skriver om ozonlag, UV-stråling og UV-indeks. Men hva betyr det egentlig? Og hvorfor er solkrem så viktig?

Nytt styremedlem i NILU

Siviløkonom Elisabeth Maråk Støle er valgt inn som nytt styremedlem i NILU fra 1. juli 2023.

Skogbrann

Røyk fra skogbranner i Canada når Norge

Atmosfære- og klimaforskerne ved NILU har brukt modellen FLEXPART i prognosemodus for å forutsi hvordan røyken fra skogbrannene i Canada vil bevege seg gjennom atmosfæren.