Gå til innhold
Azimil Gani Alam

Azimil Gani Alam

Ansatt

Azimil Gani Alam har en bachelor- og mastergrad i maskinteknikk (studier om ventilasjon og innendørs luftkvalitet) fra University of Indonesia og Kookmin University Sør-Korea. Med over seks års entusiastisk og sertifisert erfaring innen energi- og ventilasjonsrevisjoner i Indonesia, har Azimil Gani Alam finpusset sin ekspertise på dette kritiske feltet.

Han tar nå en doktorgrad ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, med fokus på å utvikle et nytt brukerorientert bygningsstyringssystem for å optimalisere innemiljøkontroll i undervisningsbygg. Oppgaven er en del av DiggMinSkole-prosjektet, og NILU, NAAF og Oslo kommune veileder og koordinerer.

Luca Pozzoli

Luca Pozzoli

Ansatt

Dr. Luca Pozzoli, PhD fungerer som seniorforsker, leder for European Topic Centre on Human Health and the Environment (ETC-HE), for tiden utplassert på Kjeller, Norge. 

Han har en mastergrad i miljøvitenskap fra Det naturvitenskapelige fakultet, Milano-Bicocca University, Milano, Italia. Hans doktorgrad i miljøteknikk er fra fakultetet for arkitektur, sivil- og miljøteknikk ved Swiss Federal Institute of Technology, Lausanne, Sveits. 

Hans forskningsinteresser inkluderer forholdet mellom atmosfærisk kjemi og klimainteraksjoner, menneskers helse, velvære og miljø, integrert vurdering, menneskelig eksponeringsvurdering for luftforurensning og vitenskapen for politisk støtte. 

Luca startet i NILU som seniorforsker i juni 2023, for å være en del av ledelses- og koordineringsteamet til ETC-HE, et konsortium på 10 partnere med ekspertise innen luftkvalitet, luftforurensning, industrielle utslipp, kjemikalier, støy og miljøhelse. ETC-HE er et av de åtte sentrene for tematisk ekspertise innen miljøspørsmål som er innleid av Det europeiske miljøbyrået (EEA). ETC-HE er partner i European Environmental Information and Observation Network (Eionet) for å samle inn og utvikle data, kunnskap og råd til beslutningstakere om Europas miljø. 

Før han begynte i NILU jobbet han åtte år ved European Commission – Joint Research Centre. Han drev vitenskapelig forskning og fungerte som prosjektleder og leder for to prosjekter om Arktis, om virkningene av europeisk og global luftkvalitet og klimapolitikk på miljø-, klima- og samfunnsmessige konsekvenser av et Arktis i endring. Han bidro også til videreutvikling og anvendelse av en konsekvensvurderingsmodell som gir informasjon om luftkvalitetseffekter og kostnader på helse, avlinger og økosystemer. 

Vasileios Salamalikis. Portrett

Vasileios Salamalikis

Ansatt

Dr. Vasileios Salamalikis er forsker ved Stiftelsen NILU på Kjeller. Han har en doktorgrad i atmosfærisk fysikk fra Universitetet i Patras, Hellas, hvor forskningen hans sentrerte seg om å analysere globale isotopiske mønstre i meteorisk nedbør og deres koblinger til både historisk og moderne klimadynamikk.

For tiden fokuserer Vasileios på overvåking og modellering av luftkvalitet i innendørs og utendørs miljøer, og utnytter rimelige sensorteknologier for å identifisere og forutsi urbane klimatiske forhold gjennom analyse av atmosfæriske og miljømessige datasett.

Hans akademiske interesser omfatter et bredt spekter av emner, inkludert isotopklimatologi, solstrålingsmodellering, urban luftforurensning, utvikling og anvendelse av kvalitetskontroll og AI/ML-verktøy for atmosfæriske og miljømessige applikasjoner. Gjennom sin forskning er Vasileios dedikert til å forstå problemstillinger og foredle metoder for miljøovervåking og modellering, og bidra til bærekraftig utvikling av urbane og regionale miljøer.

Marc Pe

Marc Peñalver Grau

Ansatt

Marc Peñalver Grau er EU-prosjektleder ved NILU, med bakgrunn fra bærekraftig byplanlegging og folkeengasjement. Han har en master i nordisk byplanlegging, en felles mastergrad fra Roskilde Universitet (Danmark), Malmö universitet (Sverige) og Tromsø universitet (Norge). Studiene utstyrte ham med et bredt sett av sosiale verktøy og et kritisk perspektiv på byrom.

Marc har utviklet en helhetlig tilnærming til byplanlegging, som integrerer sosiale, økonomiske og tekniske perspektiver. I tillegg har han ekspertise innen prosjektledelse, og hans hovedinteresse er å skape varige effekter i utvikling av urbane områder.

På NILU spiller Marc en viktig rolle i folkeengasjement. Han har utviklet et bredt spekter av kommunikasjonskampanjer for å oppmuntre til innbyggerdeltakelse i mer enn 10 byer både i Norge og Europa og over 15 workshops for å forstå samfunnets behov rundt luftforurensning og miljø generelt.

Miha Markelj

Ansatt

Miha Markelj har jobbet som forskningsassistent ved NILU siden 2022, med fokus på utslipp av luftforurensninger til omgivelsene fra ulike perspektiver. Han jobber med emisjons- og spredningsmodeller, utvikler nye datainnsamlingsprosesser og jobber med å forbedre oppløsningen for modeller. Arbeidet hans innebærer ofte å innhente, behandle og tolke ustrukturerte data. Han bidrar blant annet til prosjekter for kommuner og næringsliv, samt til datarapporteringsprosjekter for EEA. 

Miha fikk sin bachelorgrad i fysikk fra Universitetet i Ljubljana, Slovenia. 

Amirhossein Hassani

Amir Hassani

Ansatt

Amir er en miljødataforsker med en doktorgrad fra University of Manchester, hvor forskningen hans fokuserte på modellering av storskala prosesser nær jordens overflate, spesielt under nåværende og anslåtte klimaforhold.

Ved NILU er forskningen hans for tiden fokusert på å forbedre nytten av nye rimelige sensornettverk ved å integrere data fra statiske, mobile og bærbare sensorer med komplementære datasett som satellittfjernmåling, luftkvalitetsmodeller og informasjon fra innbyggere.

Hans kjernekompetanse inkluderer maskinlæring, romlig analyse og statistisk dataanalyse, som han bruker for å undersøke de fysiske, menneskelige og politiske dimensjonene av globale miljøendringer. Han er spesielt interessert i drivere og virkninger av endringer på områder som luftkvalitet, klima, urbanisering, biologisk mangfold og økosystemtjenester. Arbeidet hans støtter teoretisk og empirisk robust innsikt for å fremme kunnskap om miljøendringer og dens implikasjoner for samfunnet.

Alena Bartonova

Alena Bartonova

Ansatt

Dr. Alena Bartonovas kjerneforskningsområde er vurdering av miljøeksponering. Arbeidet hennes hviler på høye nivåer av tverrfaglig samarbeid og støtter ofte vitenskapelig bruk for politikk. Hun er interessert i miljø-/luftkvalitetsvurderingsmetoder som kombinerer resultater fra overvåking og ulike måleteknologier (inkludert lavkost-sensorer) med modeller, noe som resulterer i et grunnlag for helsekonsekvensvurdering, og i utvikling av metoder for praktisk bruk.

Alena har en MSc og en RNDr-grad i sannsynlighet og matematisk statistikk fra Fakultet for matematikk og fysikk, Charles University, Praha, CZ, og PhD i miljøvitenskap fra Det naturvitenskapelige fakultet ved samme universitet. Hun startet ved NILU som postdoktor 1987-1990, da hun studerte miljøepidemiologiske metoder og sammenhengen mellom luftforurensning og materielle skader.

Alena har hatt flere tillitsverv nasjonalt og internasjonalt, blant annet som i ekspertgrupper innenfor EUs femte og syvende rammeprogram for forskning, og som medlem av SCHER 2013-2016. Hun har koordinert eller co-koordinert flere EU-finansierte forsknings- og innovasjonsprosjekter. Alena fungerer som forskningsdirektør - koordinator for EU-forskning og leder, European Topic Center for human health and environment.

Britt Ann Høiskar

Britt Ann Kåstad Høiskar

Ansatt

Dr. Britt Ann K. Høiskar er Forskningsdirektør ved avdeling for by og industri ved NILU.

Hun tok sin doktorgrad i fysikk i 1997 ved Universitetet i Oslo med fokus på måling av ozonlaget og ozonnedbrytende stoffer i stratosfæren.

Høiskar arbeidet som seniorforsker på NILU i perioden 1997 – 2007. I denne perioden hadde Høiskar blant annet ansvar for drift og vedlikehold av nasjonalt system for overvåkning av ozonlag og naturlig ultrafiolett stråling (2001-2004) og for utvikling og drift av en internettløsning for presentasjon, kvalitetskontroll og analyse av luftkvalitetsdata fra målenettverket for luftkvalitet i norske byer (2003 – 2006).

I perioden 2008 – 2013 var Høiskar ansatt som fagsjef i Norges Astma‐ og Allergiforbund med ansvar for forbundets politikk og prosjekter knyttet til utendørs luftforurensning og inneklima.

Høiskar har vært ansatt som seniorforsker på avdeling for by og industri ved NILU siden januar 2014, og gikk inn i stillingen som forskningsdirektør og leder av avdelingen fra 1. juni 2017. Høiskar har ledet og deltatt i arbeidet med utarbeidelse av tiltaksutredninger for lokal luftkvalitet for flere byer i Norge. Hun har vært og er involvert i flere forskningsprosjekter knyttet til inneklima. Hun har vært styreleder/styremedlem i Norsk innemiljøorganisasjon som er den norske avdelingen av «The International Society for Indoor Air Quality and Climate», www.isiaq.org siden 2009.

Claudia Hak

Claudia Hak

Ansatt

Dr. Claudia Hak er seniorforsker i avdeling for by og industri ved NILU. Hun tok sin doktorgrad i fysikk ved Universitetet i Karlsruhe i 2006 med fokus på måling av formaldehyd og andre komponenter involvert i fotooksidasjonsprosesser som opptrer i forurenset luft rundt byer. 

Siden 2009 har Claudia jobbet ved NILU. Hun er ekspert på målinger og leder spesialdesignede måleprosjekter med fokus på effekten av utslipp fra industri, trafikk og andre forurensningskilder på omgivelsene. 

Claudia er også interessert i sammensetningen av byluft og kildene til forurensning i byer og undersøker i denne sammenhengen avanserte partikkelmålinger (basert på partiklenes sammensetning) tatt i Oslo. Hun har bidratt til etablering av Byobservatoriet i Oslo, som har et sterkt fokus på partikkelkarakterisering og partiklenes helseeffekter. Et annet arbeidsområde er innenfor Nasjonalt referanselaboratorium for luftkvalitetsmålinger hvor hun veileder målenetteiere med hensyn til valg av målestasjonsplassering. Hun er også interessert i undersøkelsen/utredning av diskrepansene mellom referansemetoden og godkjente ekvivalente målemetoder for svevestøv. 

Gabriela Sousa Santos

Gabriela Sousa Santos

Ansatt

Dr. Gabriela Sousa Santos tok sin masterutdanning i miljøteknikk ved Universitetet i Aveiro, Portugal. Mens hun studerte hvordan forurensning transporteres og transformeres i miljøet, ble hun nysgjerrig på hvordan disse forurensningene påvirker menneskers helse. Dermed fortsatte hun å studere toksikologi etter endt utdanning, mens hun jobbet med studier som vurderte miljøkonsekvenser.

Hun tok sin doktorgrad i atmosfærisk kjemi ved Max-Planck Institute for Meteorology, Hamburg. Det var her hun begynte å bruke numerisk modellering i global skala for å analysere naturlige utslipp av halogenforbindelser sin rolle på atmosfærens oksidative kapasitet. Hun begynte deretter også å simulere saltpartikler og fortsatte inn i sekundære organiske aerosoler og deres innvirkning på det globale strålingsbudsjettet, arbeid hun fortsatte i ETH, Zürich.

Ved NILU har hun gått over til modellering på lokal skala, som fører til at hun undersøker særegenhetene og utfordringene ved å lage simuleringer på denne skalaen av transport av forurensning.

Gabrielas interesse nå er å undersøke hvilke politiske alternativer som kan føre til sunnere, mer komfortable byer med høyere livskvalitet og mer global bærekraft. Byer karakteriseres av høy befolkningskonsentrasjon som skaper mer eksponering for forurensning og økt risiko for klimaendringer, men det skaper også muligheter for mer effektive systemer i ressursbruk.

Henrik Grythe

Henrik Grythe

Ansatt

Dr. Henrik Grythe er seniorforsker ved NILU Kjeller, Norge.

Han har mastergrad i meteorologi fra Universitetet i Oslo og doktorgrad i atmosfærisk fysikk fra Stockholms universitet. Der arbeidet han med å kvantifisere utslippskilder, og spredning og fjerning av både naturlige og menneskeskapte aerosolpartikler samt kortlivede miljøgifter.

Han spesialiserer seg på klima- og luftforurensningsrelevante problemer der det kreves høy oppløsning i tid og rom, og arbeider med et bredt spekter av metoder og datakilder.

Han har lang erfaring fra arbeid med modeller og modellutvikling for flere atmosfærisk transport samt utslippsmodeller og har en ledende rolle i utviklingen av både nye og eksisterende metoder og numeriske modeller.

Han formidler aktivt vitenskapelig kunnskap gjennom ulike mediekanaler til publikum, engasjerer seg i kommunikasjon med myndigheter og interessenter, og deltar på vitenskapelige konferanser. Hans h-indeks er 17, med totalt 2500 siteringer (Google Scholar).

Núria Castell

Núria Castell

Ansatt

Núria Castell, seniorforsker ved NILU, er koordinator for teknologi- og samfunnsgruppen, som leder nasjonale og internasjonale forskningsprosjekter med fokus på opptak og validering av nye sensorteknologier og integrering av innbyggerobservasjoner i politikk og forskning.

Hun koordinerer for tiden Horizon Europe CitiObs-prosjektet, som tar sikte på å forbedre innbyggerobservatorier for urban miljøovervåking i 85 byer i Europa.

Núrias akademiske sysler omfatter et bredt spekter av felt, inkludert bærekraftig byutvikling, folkevitenskap, miljøstyring, planetarisk helse, eksperimentering av urbane laboratorier og skjæringspunktet mellom vitenskap og kunst.

Núria har også stillingen som nestleder for Citizen Science Global Partnership-gruppen for oppskalering av folkeforskning i luftkvalitetsovervåking og European Citizen Science Associations arbeidsgruppe for luftkvalitet.

Paul David Hamer

Paul David Hamer

Ansatt

Dr. Paul Hamer er forsker på avdelingen By og industri ved NILU.

Han har en doktorgrad i atmosfærisk kjemi fra University of Bristol. Han har over 20 års erfaring med å jobbe innen atmosfærevitenskap og har publisert på et bredt spekter av forskningsemner. Hans kjernekompetanse er i arbeid med numeriske modeller av atmosfæren og landoverflaten og i arbeid med dataassimilering og satellittobservasjoner.

Han har en sterk interesse for luftkvalitet, klimaendringer og landoverflateprosesser. Som sådan har hans nyere forskning fokusert på virkningene som klima og ekstremvær har på overflateflukser (avsetning og utslipp) av luftforurensninger og deres forløpere. Videre har han en sterk interesse i å gi en viktig kobling mellom luftkvalitetsvitenskap og beslutningstakere gjennom sine aktiviteter innen Copernicus Atmospheric Monitoring Service.

Paul er motivert av behovet for å gi vitenskapelig kunnskap til samfunnet, for å hjelpe med beslutningstaking i forhold til luftkvalitetsstyring og klimaendringspolitikk.

Philipp Schneider

Philipp Schneider

Ansatt

Dr. (Mr.) Philipp Schneider er seniorforsker ved NILU.

Han tok sin doktorgrad i 2008 ved University of California-Santa Barbara med fokus på satellittfjernmåling og romlig dataanalyse. Deretter hadde han en stilling som postdoktor ved NASAs Jet Propulsion Laboratory og California Institute of Technology.

Philipp har lang erfaring med bruk av satellitt-fjernmålingsteknikker for kartlegging og overvåking av miljøet. Hans nåværende forskning fokuserer først og fremst på bruk av satellittfjernmålingsdata for applikasjoner innen atmosfærisk sammensetning og luftkvalitet.

Tidligere har han jobbet med flere prosjekter knyttet til utnyttelse og validering av satellittbasert land- og innsjøoverflatetemperatur. I tillegg jobber han med å utvikle metoder og verktøy for å utføre geostatistisk datafusjon og dataassimilering for å kombinere luftkvalitetsobservasjoner med modelldata for å forbedre urban- og regional-skala kartlegging av luftkvalitet.

Han er fagfellevurderer for flere vitenskapelige publikasjoner relatert til satellittfjernmåling, luftkvalitet og miljø. Han har holdt over 200 presentasjoner på internasjonale vitenskapelige konferanser og workshops og har skrevet dusinvis av tekniske rapporter.

Philipp er oppnevnt som medlem av Norges forskningsråds nasjonale referansegruppe for Horizon Europe Cluster 4 on Digital, industry and space. Han er forfatter av mer enn 50 fagfellevurderte tidsskriftpublikasjoner, med over 6000 siteringer og en h-indeks på 30.

Sam-Erik Walker

Ansatt

Sam-Erik Walker har en mastergrad i statistikk og en bachelorgrad i informatikk fra Universitetet i Oslo.

Han har over 30 års erfaring med å utvikle og anvende luftforurensningsspredningsmodeller for byer og urbane områder og analysere luftkvalitetsdata ved hjelp av ulike numeriske og statistiske verktøy og metoder. Disse inkluderer deterministiske og probabilistiske metoder for modellevaluering og validering, dataassimilering, ensemblemodellering og datafusjon for å kombinere luftkvalitetsobservasjoner med modellresultater. Han er en av hovedforfatterne av flere av de nåværende modellene ved NILU, inkludert spredningsmodellen for urban luftforurensning, EPISODE.

Han er også den ledende utvikleren bak AirGAM trend- og prediksjonsmodell ved NILU. Denne modellen gjør det mulig å estimere meteorologijusterte langtidstrender for luftforurensende stoffer som NO2, O3, PM og VOC ved luftkvalitetsstasjoner i Norge og Europa. Den har blitt brukt til å kvantifisere effektene av nedstengninger under den nylige COVID-19-pandemien og for å estimere langsiktige trender for alle EEA-stasjoner i Europa.

Nylig utviklet han AirRisk-modellen, en risikovurderingsmodell for å kvantifisere risiko eller sannsynlighet for å overskride grenseverdier for NO2 og PM i forbindelse med nyere vurderingsstudier i ulike norske byer og byområder, inkludert Lørenskog, Drammen og Oslo.

Han formidler aktivt vitenskapelig kunnskap ved å skrive rapporter og artikler og deltar jevnlig på vitenskapelige konferanser. Hans primære motivasjon for å jobbe i NILU er å bidra til en renere verden.

Susana Lopez-Aparicio

Susana Lopez-Aparicio

Ansatt

Dr. Susana López-Aparicio er seniorforsker og nestleder for avdelingen for by og industri ved NILU, hvor hun koordinerer forskning og aktiviteter knyttet til luftforurensninger og klimagassutslipp. 

Med over 10 års erfaring innen utslippsmodellering, fokuserer arbeidet hennes på å utvikle modeller med høy romlig og tidsmessig oppløsning for å støtte luftforurensningskontroll, reduksjon av klimaendringer og fremme bærekraftige byer. Hun har ledet nøkkelprosjekter som leverer høyoppløselig nettutslipp for Norge, inkludert prosjektene NordicWelfAir, NordSmoke og EMISYS, samt utvikling av avanserte utslippsmodeller for vedfyring (METVED-modellen). 

Hennes hovedmål er å fremme vitenskapelig kunnskap og møte miljøutfordringer som offentlige myndigheter og privat sektor står overfor. Hun har ledet forskningsprosjekter rettet mot utslipp fra ulike sektorer, inkludert biodrivstoff, biomasseforbrenning, anleggsmaskiner, transportknutepunkt (f.eks. havn og flyplass) og turisme. 

Hun fungerer også som anmelder og hovedanmelder på nasjonale utslippsregnskaper sendt inn under FNs konvensjon om langtransportert grenseoverskridende luftforurensning (CLRTAP) og direktivet om reduksjon av nasjonale utslipp av visse forurensninger til luft (Takdirektivet). 

Hun har vært medforfatter av 44 fagfellevurderte publikasjoner, og hennes h-indeks er 25 (Google Scholar; desember 2024). 

Tore Flatlandsmo Berglen

Tore Flatlandsmo Berglen

Ansatt

Dr. Tore Flatlandsmo Berglen er seniorforsker ved avdeling for by og industri. Han tok sin doktorgrad i geofag ved Universitetet i Oslo i 2006 med en studie om svovelsykelen i atmosfæren, da spesielt med fokus på naturlige og menneskeskapte utslipp av svoveldioksid (SO2) og sulfatpartikler.

Tore har jobbet ved NILU siden 2008 og leder ulike industriprosjekter innen målinger av luftkvalitet i nærheten av bedrifter, spredningsberegninger og CCS (Carbon Capture and Storage).

I en årrekke var han ansvarlig for måleprosjektet i grenseområdene mot Russland der NILU overvåket luftkvaliteten som var sterkt preget av utslipp fra russiske smelteverk i Nikel og Zapoljarnyj. Smelteverket i Nikel ble lagt ned i desember 2020 samtidig som de la om produksjonen ved anlegget i Zapoljarnyj. Utslippene gikk kraftig ned og derved er også luftkvaliteten i grenseområdene blitt bedre. Men Tore har også andre prosjekter i Øst-Finnmark, blant annet studier av miljøpåvirkning fra krigsetterlatenskaper, moseundersøkelser og dioksinproblematikken rundt Kirkenes.

Karbonfangst og -lagring (CCS) blir et stadig viktigere fagfelt med tanke på omstilling og veien mot et nullutslippssamfunn. Aminer er en velprøvd teknologi for å fange CO2, men det har vært bekymring rundt utslipp av aminer og nedbrytningsprodukter fra aminer, da spesielt nitrosaminer og nitraminer. NILU har mange prosjekter for å studere utslipp fra CCS-anlegg og miljøpåvirkning.

Tore jobber også med spredningsberegninger fra industribedrifter og påvirkning på lokal og regional skala. Dette er prosjekter både for oljeindustrien og metallindustri.

Torleif_Weydahl

Torleif Weydahl

Ansatt

Torleif Weydahl er seniorforsker i avdeling for by og industri og har jobbet ved NILU siden 2017. Han er utdannet sivilingeniør innenfor energi- og prosessteknologi og har en doktorgrad fra Universitetet i Trondheim (NTNU) i modellering av turbulent blanding og forbrenning. 

Ved NILU jobber Torleif hovedsakelig med utredninger av luftkvalitet knyttet til krav i forurensningsforskriften og i utslippstillatelser for norske kommuner og industribedrifter. Han utfører utslipps- og spredningsberegninger for flere kildegrupper, inkludert analyser og etablering av rapporter og dokumentasjon. Han har utarbeidet tiltaksutredninger for en rekke norske kommuner, og han har ledet arbeidet med utviklingen av NERVE som er en utslippsmodell for veitrafikk. 

Torleif jobber inn mot Det europeiske miljøbyrådets (EEA) temasentere or rapportering av utslipp fra industrisektoren fra EUs og EEAs medlemsland. Han er også en erfaren prosjektleder. 

Fra tidligere har han erfaring fra forskning relatert til karbonfangst og lagring ved SINTEF i Trondheim og fra konsulentvirksomhet knyttet til brann- og sikkerhet ved Lloyd’s Register.